Většinu celozrnných, kynutých i nekynutých chlebů a pečiva můžete od začátku do konce připravit v domácí pekárně.
Některé pečivo je nutné vytvarovat ručně a upéct v troubě s tím, že domácí pekárna provede pouze míchání surovin na těsto. Můžete v ní připravovat těsto na sušenky, na sladké pečivo i na korpus na koláč, které pak upečete v tradiční troubě. V domácí pekárně však můžete připravit i jiné potraviny, např. marmelády nebo sekanou.
V domácí pekárně v programu MÍCHÁNÍ můžete připravit těsto na sušenky (s čokoládou, arašídovým máslem nebo s cukrem), na cereální sušenky nebo na nekynuté pečivo. Těsto v nádobě nechejte vychladit v ledničce, pokud to bude nutné, a pak z něj vytvarujte sušenky. Když nebude potřeba chlazení, nabírejte těsto lžičkou z nádoby a dávejte na plechy, na kterých pak sušenky upečete v troubě.
V domácí pekárně můžete také připravit těsto na různé řezy. Nádobu pak rychle a opatrně vyjměte z pekárny a vyklopte na připravený plech na pečení. Těsto z nádoby vyškrabejte a rovnoměrně rozprostřete předtím, než je dáte péct do trouby.
V domácí pekárně v programu MÍCHÁNÍ připravte těsto na korpus na koláč. Ztužený tuk a vodu nechejte vychladit v ledničce předtím, než ho dáte do nádoby pekárny. Ledovou vodu přilévejte opatrně a promíchávejte přitom ostatní suroviny. Když se směs spojí, vypněte míchání. Vyjměte těsto, zabalte ho do fólie nebo do voskovaného papíru, nechejte vychladit a teprve pak rozviňte. Stejným způsobem připravujte korpusy na dort.
V nádobě pekárny namíchejte a nechejte odstát těsto na pizzu. Pak ho vyjměte, vytvarujte a vytvořte jednotlivé pizzy. Listové těsto a lehké francouzské těsto připravte ze surovin, které budou mít pokojovou teplotu. Použijte při tom program MÍCHÁNÍ a těsto z nádoby vyklopte přímo do pečící nádoby, ve které ho budete péct v troubě. Kynuté těsto s kvasnicemi připravujte ze surovin, které budou mít pokojovou teplotu. Studené máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte vodu teplou 40-46 °C. Namíchané těsto přendejte do mísy, kterou dáte do ledničky. Zchlazené těsto s kvasnicemi kyne pomalu, na rozdíl od těsta na chleba.
Použijte program MARMELÁDA, pokud ho máte na Vaší pekárně. Podle receptu dejte do nádoby ovoce rozmixované na kaši nebo měkké ovoce spolu s cukrem a pektinem. Pokud nemáte program MARMELÁDA, zapněte program MÍCHÁNÍ na 2-3 minuty a pak PEČENÍ na hodinu. Stejným způsobem můžete připravit také ovocné želé. Ve většině pekáren takto připravíte dva a půl šálku marmelády.
Namíchejte směs na sekanou ručně a pak ji dejte do nádoby, ze které jste předtím vyjmuli míchací lopatky. Na sekanou o váze 1 kg nastavte čas pečení 1 hodinu a 10 minut. Až pekárna zchladne, vyjměte sekanou, stejně jako v případě chleba. Na sekanou používejte pouze libové maso a slijte tuk předtím, než sekanou vyndáte z pečící nádoby.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu