Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a bývá zdravější než kupovaný.

Příprava chleba tradičním způsobem je však časově náročná a složitá. Domácí pekárny nabízejí jednodušší způsob, jak si připravit čerstvý chléb, kdykoli budete chtít.

Kapacita

Zkontrolujte, jak veliké bochníky dokáže Vaše pekárna péct. Většina domácích pekáren peče bochníky o hmotnosti ½ kg, ¾ kg nebo 1 kg. Na třičtvrtěkilogramový bochník chleba budete potřebovat 3 šálky mouky a na kilogramový 4 šálky.

Kvasnice

Použijte kvasnice speciálně určené do domácích pekáren. Ty jsou vyvinuty tak, aby chléb kynul rychleji, čímž se přizpůsobují zkrácenému programu pečení. Kvasnice vkládejte jako poslední.

Pořadí surovin

Všechny suroviny pečlivě odměřte. Nejprve dejte do pečicí nádoby vodu a jiné tekuté ingredience, pak olej, sůl, cukr a mouku. Voda ani jiné tekutiny nesmí být horké, protože by jinak usmrtily kvasinky. Kvasnice dávejte až nakonec na ostatní suroviny.

Pečení

Na domácí pekárně zvolte správný program pro pečení. Existují programy na rychlé pečení, na těsto nebo nastavení kůrky (světlá, střední či tmavá). Pokud použijete nastavení na těsto, pekárna Vám připraví pouze těsto, např. na pizzu, kterou pak upečete v troubě. V průběhu míchání těsto zkontrolujte – mělo by tvořit elastickou kouli. Pokud se těsto netvoří správně, přidávejte mouku po lžících.

Po upečení

Když bude chleba hotový, vyjměte pečicí nádobu z pekárny chňapkami, bude velmi horká. Vyklopte chleba z nádoby a nechejte ho vychladnout na dřevěné desce. Chleba krájejte, až bude studený.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…

Péče o domácí pekárnu

Mnoho lidí rádo peče domácí chleba a investuje proto do domácí pekárny (chlebovače). Domácí pekárny bývají...
více…