Domácí pekárny – tipy a časté dotazy
Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a bývá zdravější než kupovaný.
Příprava chleba tradičním způsobem je však časově náročná a složitá. Domácí pekárny nabízejí jednodušší způsob, jak si připravit čerstvý chléb, kdykoli budete chtít.
Kapacita
Zkontrolujte, jak veliké bochníky dokáže Vaše pekárna péct. Většina domácích pekáren peče bochníky o hmotnosti ½ kg, ¾ kg nebo 1 kg. Na třičtvrtěkilogramový bochník chleba budete potřebovat 3 šálky mouky a na kilogramový 4 šálky.
Kvasnice
Použijte kvasnice speciálně určené do domácích pekáren. Ty jsou vyvinuty tak, aby chléb kynul rychleji, čímž se přizpůsobují zkrácenému programu pečení. Kvasnice vkládejte jako poslední.
Pořadí surovin
Všechny suroviny pečlivě odměřte. Nejprve dejte do pečicí nádoby vodu a jiné tekuté ingredience, pak olej, sůl, cukr a mouku. Voda ani jiné tekutiny nesmí být horké, protože by jinak usmrtily kvasinky. Kvasnice dávejte až nakonec na ostatní suroviny.
Pečení
Na domácí pekárně zvolte správný program pro pečení. Existují programy na rychlé pečení, na těsto nebo nastavení kůrky (světlá, střední či tmavá). Pokud použijete nastavení na těsto, pekárna Vám připraví pouze těsto, např. na pizzu, kterou pak upečete v troubě. V průběhu míchání těsto zkontrolujte – mělo by tvořit elastickou kouli. Pokud se těsto netvoří správně, přidávejte mouku po lžících.
Po upečení
Když bude chleba hotový, vyjměte pečicí nádobu z pekárny chňapkami, bude velmi horká. Vyklopte chleba z nádoby a nechejte ho vychladnout na dřevěné desce. Chleba krájejte, až bude studený.