Doporučení pro plynové grily

Grilování na plynovém grilu patří k nejoblíbenějším formám vaření venku. Na plynovém grilu můžete připravovat steaky, kuřata, ryby, zeleninu a mnoho dalších potravin, které často chutnají stejně dobře jako z grilu na dřevěné uhlí.

Vaření na plynovém grilu se však liší od jiných typů vaření a měli byste dávat pozor, abyste s grilem pracovali bezpečně a správně ho udržovali. Díky tomu bude gril ideálně fungovat a předejdete nebezpečným situacím.

Zapálení grilu

Když budete zapalovat plynový gril, otevřete jeho víko a zapněte pouze přední hořák. Dejte ho na nejvyšší nastavení a plyn zapalte dlouhou zápalkovou nebo zapalovačem na grily. Pokud má gril automatický piezo zapalovač, vždy ho použijte místo manuálního zapalování. Slabé bafnutí plamene Vám napoví, že plamen hoří. Nemějte přitom nad grilem hlavu, protože byste si mohli zapálit vlasy nebo oblečení. Když bude zapálený první hořák, můžete zapnout ostatní hořáky, které se zapálí od ohně v prvním hořáku. Nikdy však před zapálením nezapínejte všechny hořáky.

Odkapávací tácek

Plynové grily mívají pod hlavní nádobou odkapávací tácek. Je to kovová nádoba, do které odkapává tuk z připravovaného jídla a další tekutiny, které z něj vytékají. Odkapávací tácek pravidelně čistěte. Pokud by přetekl, měli byste na verandě či na dvoře velký nepořádek. Také by mohl způsobit požár, protože horký tuk se může vznítit a hořet.

Předehřátí grilu

Abyste gril správně připravili na vaření, měli byste z něj nejdříve odstranit bakterie a jiné nečistoty. Nejlépe toho dosáhnete zapálením grilu na vysokou teplotu. Nastavte všechny hořáky na co nejvyšší teplotu a zavřete víko grilu. Nechejte gril hořet na vysokou teplotu 10-15 minut a pak snižte teplotu na normální úroveň a otevřete víko. Extremní horko zničí bakterie na povrchu grilu a také spálí zbytky jídla, které mohly zůstat na roštu. V případě nutnosti pak zbytky odrhněte drátěným kartáčem na grily.

Bezpečnost při práci s plynovou láhví

Zdroj paliva je u plynových grilů největším zdrojem nebezpečí, pokud se s ním nemanipuluje bezpečně. Zkontrolujte, že jsou všechny plynové hadice mezi propanovou láhví a grilem správně připojené a nikde z nich neuniká plyn. Také hadice pravidelně kontrolujte, jestli v nich není díra nebo prasklina. Pokud je samotná plynová láhev zrezivělá, nemusí být dostatečně pevná, aby vydržela tlak plynu, a může explodovat. Ze stejného důvodu představuje nebezpečí také rýha ve stěně plynové láhve. Pokud na plynové láhvi objevíte jakoukoli známku poškození, musíte ji vyměnit.

Tipy a upozornění:

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články