Dřez - výběr, zabudování a instalace baterie

Dřezy bývají buď určené k zabudování do pracovní desky, nebo mohou tvořit kompaktní celek, který nahradí i část pracovní desky - tzv. modul. Do pracovní desky lze přitom dřez zabudovat několika způsoby.

Při klasickém způsobu zabudování - nad pracovní desku - se dřez instaluje shora do výřezu v pracovní ploše

Zabudování dřezu pod pracovní desku je praktické při deskách, které jsou stejné v celém svém průřezu (například desky z kamene nebo umělého kamene). V tomto případě lze velikosti a seskupení vaniček dokonale přizpůsobit individuálním požadavkům.

Zabudování do roviny s pracovní deskou je speciální způsob,

kterým se docílí hladkého přechodu mezi dřezem a okolní plochou. Výhodou je zejména snadné čištění. Design dřezových modulů byl inspirován velkokuchyněmi Toto elegantní a praktické řešení dodá kuchyni atraktivní vzhled. Modul má stejnou šířku jako pracovní deska a upevní se přímo na skříňku kuchyňské linky, takže vlastně nahradí část horní desky. Odkládací plocha takových dřezů bývá větší než u klasických typů a rovný povrch beze spár a hran se snadno čistí. Ušetří se i materiál na pracovní desku. Dřezové moduly mají mnoho praktických výhod, ale neposkytují takovou variabilitu jako klasické dřezy - ani při výběru typů, ani při umísťování (jsou vázány na konstrukci kuchyně a modul skříňky).

Při výběru dřezového modulu třeba kromě jeho velikosti vzít v úvahu i tloušťku sousední pracovní desky

- výška hrany dřezu musí korespondovat s tloušťkou desky a přední hrana desky a dřezu by měly být stejně upravené (klasické nebo se zaoblenou horní hranou). Dřezy na osazení do pracovní desky jsou na trhu zastoupeny v mnohem širším počtu různých druhů, hodí se na každý typ kuchyňské linky a při výběru netřeba dávat takový pozor na různá omezení.Protože se vsazují do výřezu v pracovní desce, který se dá udělat téměř kdekoliv, poskytují velkou variabilitu při umisťování.

Jaký otvor

Většina z nás je zvyklá na 1 1/2 "odtokový otvor svého dřezu, dnes se však stále více prosazuje větší průměr - 3 1/2". Důvodem je nejen atraktivní vzhled, ale i praktické přednosti: větší odtokový ventil je vybaven velkým sítkem, které dokáže zachytit velké množství nečistot, dá se vyjmout a odpad vysypat do koše. Obavy z ucpání sifonu a starosti s čištěním malého zaneseného sítka, které je v 1 1/2 "ventilu přichyceno napevno, se tak stanou minulostí. 3 1/2" ventily mohou mít i excentrické (bowdenové) ovládání, takže vodu vypustíte pohodlně pomocí knoflíku na horní ploše dřezu a nemusíte zátku lovit v kalných vodách. Do dřezů s 3 1/2 "výtokovým otvorem lze zabudovat i drtič kuchyňského odpadu. Ani přepadový otvor není přepych. Díky němu totiž můžete zapomenout na obavy z vytopení vlastního bytu či spravedlivý hněv sousedů s promáčeným stropem. Je sice pravda, že dřez s otvorem na přepad vody nelze naplnit zcela po okraj, ale je sporné, zda taková výhoda stojí za riziko domácí povodně.

Kam s baterií

Dnes se v kuchyni používají převážně stojánkové baterie a ve většině dřezů potřebujete na ni otvor (u některých typů si můžete vybrat místo, které vám nejvíce vyhovuje, z více možností, a otvor vám navrtají na objednávku). Zejména nerezové dřezy by měli mít v těchto místech dostatečnou tloušťku a takovou pevnost a tuhost, aby plech při používání baterie nepružil.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články