Sušení potravin na slunci patří k nejstarším metodám konzervace potravin. Díky elektrickým sušičkám je tato metoda použitelná i tam, kde se nemůžete spoléhat na sluneční paprsky.
Sušení potravin v sušičce je nákladnější než zavařování a snižuje obsah vitamínů, sušené potraviny se však dobře skladují a zaberou málo místa.
Místo slunečních paprsků vyžaduje sušení v sušičce elektřinu, která roztápí topné těleso naspodu sušicí komory. Potraviny na táccích naskládaných nad topnou jednotkou se ohřívají a suší, jak k nim stoupá teplý vzduch. Některé jednotky mají cirkulační ventilátor, který šíří vzduch v sušicí komoře rychleji, než je tomu u konvekčních sušiček. Nastavitelný termostat udržuje teplotu mezi doporučovanými 49 °C a 60 °C. Elektrická sušička nejlépe funguje v teplé místnosti s nízkou vlhkostí. Teplá kuchyně plná vlhkého vzduchu a páry sušení zpomaluje a snižuje konečný obsah živin v potravinách.
Plocha v sušičce o rozměrech 30x30 cm umožňuje sušení asi půl kilogramu potravin. Náklady na sušení potravin závisí zčásti na velikosti sušičky. Sušička se sušicí plochou o rozměrech 16 m2 potřebuje výkon nejméně 600 W a sušička o rozměrech 21 m2 vyžaduje 1000 W. Když si koupíte sušičky s větší kapacitou, než jakou budete potřebovat, zvýšíte tím náklady na energii. Sušičky s termostatem šetří peníze, protože topná jednotka běží jen po část doby.
Elektrická sušička dokáže mnohem víc než jen sušit ovoce a zeleninu. V sušičce je možné připravovat sušené maso a tzv. ovocnou kůži. Sušičky s vyjímatelnými regály mohou sloužit také jako ohřívač na pečivo nebo na kynutí těsta. Můžete v nich rovněž připravovat domácí jogurt. Sušičky udržují stálou teplotu pro klíčení semen, ať už na vaření nebo na sadbu.
Jak kvalita tak doba skladování sušených potravin závisí na rychlém dosažení správné úrovně vlhkosti. Čím déle sušení trvá, tím větší je šance, že potraviny napadnou bakterie nebo plísně. Zelenina se může usušit za 6-16 hodin, ale zralé ovoce může při častém ošetřování vyžadovat až 48 hodin. Sušené potraviny ztrácí vitamíny A a C, ale ponechají si minerály, kalorie, bílkoviny i svoji chuť. Mimo ledničku je skladujte v uzavřených nádobách a na tmavém místě. Pokud se na vnitřní straně nádoby objeví sražená vlhkost, je potraviny nutné dosušit.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu