Elektrické sušičky na potraviny

Sušení potravin na slunci patří k nejstarším metodám konzervace potravin. Díky elektrickým sušičkám je tato metoda použitelná i tam, kde se nemůžete spoléhat na sluneční paprsky.

Sušení potravin v sušičce je nákladnější než zavařování a snižuje obsah vitamínů, sušené potraviny se však dobře skladují a zaberou málo místa.

Jak funguje sušička na potraviny

Místo slunečních paprsků vyžaduje sušení v sušičce elektřinu, která roztápí topné těleso naspodu sušicí komory. Potraviny na táccích naskládaných nad topnou jednotkou se ohřívají a suší, jak k nim stoupá teplý vzduch. Některé jednotky mají cirkulační ventilátor, který šíří vzduch v sušicí komoře rychleji, než je tomu u konvekčních sušiček. Nastavitelný termostat udržuje teplotu mezi doporučovanými 49 °C a 60 °C. Elektrická sušička nejlépe funguje v teplé místnosti s nízkou vlhkostí. Teplá kuchyně plná vlhkého vzduchu a páry sušení zpomaluje a snižuje konečný obsah živin v potravinách.

Efektivita

Plocha v sušičce o rozměrech 30x30 cm umožňuje sušení asi půl kilogramu potravin. Náklady na sušení potravin závisí zčásti na velikosti sušičky. Sušička se sušicí plochou o rozměrech 16 m2 potřebuje výkon nejméně 600 W a sušička o rozměrech 21 m2 vyžaduje 1000 W. Když si koupíte sušičky s větší kapacitou, než jakou budete potřebovat, zvýšíte tím náklady na energii. Sušičky s termostatem šetří peníze, protože topná jednotka běží jen po část doby.

Použití

Elektrická sušička dokáže mnohem víc než jen sušit ovoce a zeleninu. V sušičce je možné připravovat sušené maso a tzv. ovocnou kůži. Sušičky s vyjímatelnými regály mohou sloužit také jako ohřívač na pečivo nebo na kynutí těsta. Můžete v nich rovněž připravovat domácí jogurt. Sušičky udržují stálou teplotu pro klíčení semen, ať už na vaření nebo na sadbu.

Skladování a kvalita

Jak kvalita tak doba skladování sušených potravin závisí na rychlém dosažení správné úrovně vlhkosti. Čím déle sušení trvá, tím větší je šance, že potraviny napadnou bakterie nebo plísně. Zelenina se může usušit za 6-16 hodin, ale zralé ovoce může při častém ošetřování vyžadovat až 48 hodin. Sušené potraviny ztrácí vitamíny A a C, ale ponechají si minerály, kalorie, bílkoviny i svoji chuť. Mimo ledničku je skladujte v uzavřených nádobách a na tmavém místě. Pokud se na vnitřní straně nádoby objeví sražená vlhkost, je potraviny nutné dosušit.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…

Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje...
více…