Jak čistit a skladovat mlýnek na maso
Když máte doma mlýnek na maso, můžete si připravovat domácí klobásy nebo mleté maso. Jedinou nevýhodou mlýnku na maso je jeho čištění a skladování.
Pokud něco z toho uděláte nesprávně, mlýnek zreziví, nemluvě o tom, že bude stále mastný. To Vás pak téměř odradí od dalšího mletí masa. Naštěstí jsou tyto úkoly snadnější, než jste si mysleli.
Co budete potřebovat:
-
suchou utěrku
-
uzavíratelný plastový ZIP sáček
-
rýži
-
plastový úložný box
Návod:
-
Pomelte v mlýnku chleba. I když melete libové maso, mlýnek bude nejspíš mastný. Obyčejné umytí vodou a čisticím prostředkem obvykle nestačí na odstranění veškeré mastnoty. Jednoduchá technika, která Vám pomůže odstranit mastnotu, je nechat mlýnkem projít několik krajíců chleba. Chleba odstraní mastnotu a zbytky masa, které v mlýnku zůstaly.
-
Jednotlivé díly mlýnku umývejte ručně. Tím nejen ochráníte nože, ale i samotný mlýnek. Pokud máte mlýnek z litiny, nepřipadá mytí v myčce v úvahu. V myčce může kvůli velkému horku prasknout i plastový mlýnek. Ručním mytím zároveň zmenšíte pravděpodobnost, že mlýnek začne rezivět.
-
Důkladně mlýnek osušte. Je důležité osušit ručně každý díl mlýnku. Kdybyste je pouze nechali uschnout, mohly by začít rezivět. Po umytí všech dílů vezměte suchou utěrku a každý osušte, než ho uskladníte.
-
Nože a jiné malé součásti mlýnku vložte do plastového uzavíratelného ZIP sáčku společně s rýží. Rýže absorbuje veškerou vlhkost a tím zabrání, aby rezivěly.
-
Mlýnek uskladněte na bezpečném místě. Tělo mlýnku rovněž vyžaduje pečlivé uskladnění. Důležité je, aby to bylo na suchém místě. Pokud máte obavy z vlhkosti, můžete mlýnek uskladnit zasypaný rýží v plastovém úložném boxu.
Tipy a upozornění:
-
Mlýnek na maso nikdy neskladujte volně v prostoru kuchyně. Při vaření vzniká pára a vlhkost, které by způsobily rezivění mlýnku.
-
Nepoužívejte na mlýnek kyselé čisticí nebo abrazivní prostředky (žínku, drátěnku).
-
Při čištění a sušení nezapomeňte na otvory v mlecím kotouči.
Autor: Martina Dvořáková