Jak čistit a skladovat mlýnek na maso

Když máte doma mlýnek na maso, můžete si připravovat domácí klobásy nebo mleté maso. Jedinou nevýhodou mlýnku na maso je jeho čištění a skladování.

Pokud něco z toho uděláte nesprávně, mlýnek zreziví, nemluvě o tom, že bude stále mastný. To Vás pak téměř odradí od dalšího mletí masa. Naštěstí jsou tyto úkoly snadnější, než jste si mysleli.

Co budete potřebovat:

  • suchou utěrku
  • uzavíratelný plastový ZIP sáček
  • rýži
  • plastový úložný box 

Návod:

  1. Pomelte v mlýnku chleba. I když melete libové maso, mlýnek bude nejspíš mastný. Obyčejné umytí vodou a čisticím prostředkem obvykle nestačí na odstranění veškeré mastnoty. Jednoduchá technika, která Vám pomůže odstranit mastnotu, je nechat mlýnkem projít několik krajíců chleba. Chleba odstraní mastnotu a zbytky masa, které v mlýnku zůstaly.
  2. Jednotlivé díly mlýnku umývejte ručně. Tím nejen ochráníte nože, ale i samotný mlýnek. Pokud máte mlýnek z litiny, nepřipadá mytí v myčce v úvahu. V myčce může kvůli velkému horku prasknout i plastový mlýnek. Ručním mytím zároveň zmenšíte pravděpodobnost, že mlýnek začne rezivět.
  3. Důkladně mlýnek osušte. Je důležité osušit ručně každý díl mlýnku. Kdybyste je pouze nechali uschnout, mohly by začít rezivět. Po umytí všech dílů vezměte suchou utěrku a každý osušte, než ho uskladníte.
  4. Nože a jiné malé součásti mlýnku vložte do plastového uzavíratelného ZIP sáčku společně s rýží. Rýže absorbuje veškerou vlhkost a tím zabrání, aby rezivěly.
  5. Mlýnek uskladněte na bezpečném místě. Tělo mlýnku rovněž vyžaduje pečlivé uskladnění. Důležité je, aby to bylo na suchém místě. Pokud máte obavy z vlhkosti, můžete mlýnek uskladnit zasypaný rýží v plastovém úložném boxu.

Tipy a upozornění:

  • Mlýnek na maso nikdy neskladujte volně v prostoru kuchyně. Při vaření vzniká pára a vlhkost, které by způsobily rezivění mlýnku.
  • Nepoužívejte na mlýnek kyselé čisticí nebo abrazivní prostředky (žínku, drátěnku).
  • Při čištění a sušení nezapomeňte na otvory v mlecím kotouči. 
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články