Jak čistit domácí pekárnu

Domácí pekárna při pečení chleba ušetří čas, avšak sama se nevyčistí. Protože je to citlivý elektronický přístroj, nemůžete ji ponořit do vody, i když se těsto někdy dostane ven z pečicí nádoby.

Pokud se z ní těsto dostane ven do pečicí komory, vypadá to obtížněji než to ve skutečnosti je. Nepotřebujete žádné zvláštní nástroje ani mnoho času nebo námahy, ať už stav vypadá jakkoli ošklivě.

Co budete potřebovat:

  • prostředek na nádobí
  • houbu na nádobí
  • lžíci
  • vysavač s nástavcem na škvíry
  • utěrku

Návod:

  1. Vyjměte z pekárny pečicí nádobu a z ní hnětací lopatky. Tyto části dejte do dřezu s teplou vodou se odmáčet alespoň půl hodiny. Když se uvolní těsto nalepené na lopatky, smyjte ho do dřezu se sítkem nebo do nádoby na odpadky.
  2. Nechejte pekárnu přes noc v klidu, aby zbytky těsta mohly zcela ztvrdnout.  Díky tomu se budou lépe odstraňovat.
  3. Odstraňte dvířka pekárny, abyste je mohli umýt zvlášť. Většinou můžete dvířka jednoduše vysadit, prohlédněte si je ale nejdřív, abyste zjistili, jak je sundat nejlépe. Umyjte je pak ve dřezu teplou vodou s prostředkem na nádobí a houbou.
  4. Zbytky ztvrdlého těsta na vnitřních stěnách pečicí komory oškrábejte lžící. Nechejte je padat na dno, později je odstraníte. Zvláštní pozornost věnujte kouskům spadlým na topné těleso umístěné naspodu pečicí komory.
  5. Vysavačem s nástavcem na škvíry vysajte kousky těsta a mouku naspodu pečicí komory. Přitom také odhalíte místa, která jste předtím při škrábání vynechali.
  6. Vnitřek domácí pekárny vytřete houbou namočenou v teplé vodě s prostředkem na nádobí, nesmí z ní však kapat voda.
  7. Nechejte všechny části pekárny důkladně uschnout předtím, než znovu složíte a uskladníte. Je dobré nechat rozložené části schnout přes noc na kuchyňském stole.

Tipy a upozornění:

  • Neškrábejte těsto z vnitřku domácí pekárny jiným kusem příboru než je lžička. Lžíce je zaoblená a při běžném tlaku nepoškrabe vnitřek pekárny. Nože, vidličky a jiné kovové kuchyňské nástroje nebudou k pekárně tak ohleduplné. Navíc jimi nejde uvolnit ztvrdlé těsto tak rychle jako lžící.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…