Jak čistit mlýnek na maso

Při zpracovávání masa doma je podstatná důkladná čistota, ať už na mlýnku na maso připravujte mleté maso na sekanou nebo plníte klobásy.

Elektrické i ruční mlýnky na maso se skládají z mlecího kotouče (disku), čepelí, šneku (šroubu), pěchovadla a samotného těla mlýnku. Každou z těchto částí byste měli pečlivě vyčistit před mletím masa kvůli zachování jeho bezpečnosti.

Co budete potřebovat:

  • desinfekci
  • velkou mísu, kbelík nebo hrnec
  • lžíci na odměřování

Návod:

  • Mlýnek rozmontujte a omyvatelné části vložte do dřezu.
  • Do velké mísy, kbelíku nebo hrnce dejte asi 5 litrů horké vody a přidejte 1 lžíci desinfekce.
  • Ve vodě s prostředkem na nádobí umyjte části mlýnku a důkladně je opláchněte.
  • Všechny části mlýnku namočte do horké vody s desinfekcí, čímž je desinfikujete.
  • Mlýnek znovu složte a můžete ho použít na přípravu mletého masa či klobás.

Tipy a upozornění:

  • Desinfikovat byste měli také nože, prkénka a další pomůcky používané při přípravě a zpracování masa.
  • Před mletím vždy maso skladujte v chladu do 4 °C.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články