Při zpracovávání masa doma je podstatná důkladná čistota, ať už na mlýnku na maso připravujte mleté maso na sekanou nebo plníte klobásy.
Elektrické i ruční mlýnky na maso se skládají z mlecího kotouče (disku), čepelí, šneku (šroubu), pěchovadla a samotného těla mlýnku. Každou z těchto částí byste měli pečlivě vyčistit před mletím masa kvůli zachování jeho bezpečnosti.
Co budete potřebovat:
desinfekci
velkou mísu, kbelík nebo hrnec
lžíci na odměřování
Návod:
Mlýnek rozmontujte a omyvatelné části vložte do dřezu.
Do velké mísy, kbelíku nebo hrnce dejte asi 5 litrů horké vody a přidejte 1 lžíci desinfekce.
Ve vodě s prostředkem na nádobí umyjte části mlýnku a důkladně je opláchněte.
Všechny části mlýnku namočte do horké vody s desinfekcí, čímž je desinfikujete.
Mlýnek znovu složte a můžete ho použít na přípravu mletého masa či klobás.
Tipy a upozornění:
Desinfikovat byste měli také nože, prkénka a další pomůcky používané při přípravě a zpracování masa.
Před mletím vždy maso skladujte v chladu do 4 °C.
Pokud se vám článek líbí, nezapomeňte jej sdílet... Děkujeme.