Jak čistit připečený gril

Na rošt grilu se připékají zbytky jídla, jak z něj při přípravě kape tuk a marinády. Když budete gril udržovat čistý, zajistíte tím, že jídlo nezíská vedlejší pachy připečených zbytků z minulých grilování.

Pokud chcete vyčistit gril bez větší námahy, stačí použít běžné prostředky do domácnosti.  Je dobré si zvyknout čistit gril po každém použití, abyste předešli nutnosti namáhavého čištění v budoucnosti.

Co budete potřebovat:

  • drátěný kartáč na grily
  • jablečný ocet
  • rozprašovací láhev
  • papírové ručníky
  • houbu
  • tekutý prostředek na nádobí
  • čistý hadr
  • rostlinný olej
  • alobal

Návod:

  1. Vydrhněte rošt grilu drátěným kartáčem na grily a odstraňte co nejvíc připečených zbytků, co půjde. Vydrhněte ho, dokud je ještě teplý. Případně můžete gril znovu zapnout anebo znovu zapálit dřevěné uhlí, abyste rošt zahřáli.
  2. V rozprašovací láhvi smíchejte šálek vody s čtvrt šálkem jablečného octa. Nastříkejte směs na teplý rošt. Čistým papírovým ručníkem pak otřete povrch roštu. Totéž zopakujte 3-4x dokud neodstraníte veškeré připečené zbytky.
  3. Namočte houbu ve vodě s tekutým prostředkem na nádobí. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu a odstraňte z roštu zbytky mastnoty. Pak rošt opláchněte pod čistou tekoucí vodou a smyjte z něj zbytky čisticího prostředku.
  4. Suchým hadrem rošt osušte.
  5. Ošetřete pak rošt grilu, aby se na něm méně snadno usazovaly připečené zbytky. Pomocí papírových ručníků natřete gril rostlinným olejem, a to shora i zespodu. Obalte rošt alobalem a položte ho zpátky na gril. Zahřívejte gril po dobu 10 minut. Pak rošt sejměte a nechejte vychladnout, než z něj odstraníte alobal.

Tipy a upozornění:

  • Na čištění grilu můžete také použít čistič na trouby. Řiďte se přitom návodem výrobce.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články