Jak čistit připečený gril
Na rošt grilu se připékají zbytky jídla, jak z něj při přípravě kape tuk a marinády. Když budete gril udržovat čistý, zajistíte tím, že jídlo nezíská vedlejší pachy připečených zbytků z minulých grilování.
Pokud chcete vyčistit gril bez větší námahy, stačí použít běžné prostředky do domácnosti. Je dobré si zvyknout čistit gril po každém použití, abyste předešli nutnosti namáhavého čištění v budoucnosti.
Co budete potřebovat:
-
drátěný kartáč na grily
-
jablečný ocet
-
rozprašovací láhev
-
papírové ručníky
-
houbu
-
tekutý prostředek na nádobí
-
čistý hadr
-
rostlinný olej
-
alobal
Návod:
-
Vydrhněte rošt grilu drátěným kartáčem na grily a odstraňte co nejvíc připečených zbytků, co půjde. Vydrhněte ho, dokud je ještě teplý. Případně můžete gril znovu zapnout anebo znovu zapálit dřevěné uhlí, abyste rošt zahřáli.
-
V rozprašovací láhvi smíchejte šálek vody s čtvrt šálkem jablečného octa. Nastříkejte směs na teplý rošt. Čistým papírovým ručníkem pak otřete povrch roštu. Totéž zopakujte 3-4x dokud neodstraníte veškeré připečené zbytky.
-
Namočte houbu ve vodě s tekutým prostředkem na nádobí. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu a odstraňte z roštu zbytky mastnoty. Pak rošt opláchněte pod čistou tekoucí vodou a smyjte z něj zbytky čisticího prostředku.
-
Suchým hadrem rošt osušte.
-
Ošetřete pak rošt grilu, aby se na něm méně snadno usazovaly připečené zbytky. Pomocí papírových ručníků natřete gril rostlinným olejem, a to shora i zespodu. Obalte rošt alobalem a položte ho zpátky na gril. Zahřívejte gril po dobu 10 minut. Pak rošt sejměte a nechejte vychladnout, než z něj odstraníte alobal.
Tipy a upozornění:
-
Na čištění grilu můžete také použít čistič na trouby. Řiďte se přitom návodem výrobce.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková