Jak čistit rošt plynového grilu

Plynové grily fungují na plyn v lahvích nebo z přípojky a lze na nich jídlo grilovat přímo či nepřímo.

Stejně jako u grilů na dřevěné uhlí nebo elektrických grilů vzniká při vysoké teplotě uvnitř grilu a na roštu popel. Navíc se na roštu kromě mastnoty připékají i přísady a marinády. Protože se pak mohou přenést na další jídlo, které budete grilovat, a způsobit, že se bude připravovat nerovnoměrně, je nutné rošt pravidelně čistit. Vydrhněte proto rošt grilu před i po každém použití.

Co budete potřebovat:

  • drátěný ocelový kartáč
  • drátěný mosazný kartáč
  • vodu
  • neabrazivní nylonovou žínku
  • jemný prostředek na nádobí
  • hadry
  • nesolený rostlinný olej
  • papírové utěrky

Návod:

  1. Vydrhněte rošt kartáčem na gril, ocelovým nerezový nebo litinový rošt a mosazným rošt s porcelánovým povrchem. Vydrhněte ho dokud je ještě teplý. Pokud nečistota nepustí, počkejte, až rošt vychladne, a pak ho vydrhněte mokrou neabrazivní nylonovou žínkou.
  2. Pokud grilujete pravidelně, sundávejte rošt z grilu každých čtrnáct dní, anebo kdykoli, když nečistota nepůjde z povrchu odstranit kartáčem ani žínkou. Umyjte rošt hadrem a teplou vodou s prostředkem na nádobí a vydrhněte mokrou žínkou. Rošt opláchněte, abyste odstranili zbytky prostředku na nádobí a uvolněných nečistot, a pak ho hadry důkladně vysušte.
  3. Natřete celý povrch roštu papírovými utěrkami namočenými v rostlinném oleji, abyste na něm vytvořili ochrannou vrstvu. Pak rošt vraťte na gril, zapněte ho a zahřívejte 10-15 minut, abyste ochrannou vrstvu zafixovali. Po dokončení gril vypněte.

Tipy a upozornění:

  • Při drhnutí teplého roštu vždy používejte ochranné rukavice k tomu určené, abyste se nepopálili.
  • Nikdy nepoužívejte škrabací konec kartáče na gril na čištění roštu, obzvlášť ne porcelánového. Škrabka může porcelán uštípnout nebo způsobit prasklinu. Ze stejného důvodu porcelánový rošt nikdy silně nedrhněte a nepoužívejte na něj tvrdý ocelový kartáč.
  • Při styku horkého porcelánového grilu se studenou vodou může porcelán prasknout.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…