Jak čistit rošt plynového grilu
Plynové grily fungují na plyn v lahvích nebo z přípojky a lze na nich jídlo grilovat přímo či nepřímo.
Stejně jako u grilů na dřevěné uhlí nebo elektrických grilů vzniká při vysoké teplotě uvnitř grilu a na roštu popel. Navíc se na roštu kromě mastnoty připékají i přísady a marinády. Protože se pak mohou přenést na další jídlo, které budete grilovat, a způsobit, že se bude připravovat nerovnoměrně, je nutné rošt pravidelně čistit. Vydrhněte proto rošt grilu před i po každém použití.
Co budete potřebovat:
-
drátěný ocelový kartáč
-
drátěný mosazný kartáč
-
vodu
-
neabrazivní nylonovou žínku
-
jemný prostředek na nádobí
-
hadry
-
nesolený rostlinný olej
-
papírové utěrky
Návod:
-
Vydrhněte rošt kartáčem na gril, ocelovým nerezový nebo litinový rošt a mosazným rošt s porcelánovým povrchem. Vydrhněte ho dokud je ještě teplý. Pokud nečistota nepustí, počkejte, až rošt vychladne, a pak ho vydrhněte mokrou neabrazivní nylonovou žínkou.
-
Pokud grilujete pravidelně, sundávejte rošt z grilu každých čtrnáct dní, anebo kdykoli, když nečistota nepůjde z povrchu odstranit kartáčem ani žínkou. Umyjte rošt hadrem a teplou vodou s prostředkem na nádobí a vydrhněte mokrou žínkou. Rošt opláchněte, abyste odstranili zbytky prostředku na nádobí a uvolněných nečistot, a pak ho hadry důkladně vysušte.
-
Natřete celý povrch roštu papírovými utěrkami namočenými v rostlinném oleji, abyste na něm vytvořili ochrannou vrstvu. Pak rošt vraťte na gril, zapněte ho a zahřívejte 10-15 minut, abyste ochrannou vrstvu zafixovali. Po dokončení gril vypněte.
Tipy a upozornění:
-
Při drhnutí teplého roštu vždy používejte ochranné rukavice k tomu určené, abyste se nepopálili.
-
Nikdy nepoužívejte škrabací konec kartáče na gril na čištění roštu, obzvlášť ne porcelánového. Škrabka může porcelán uštípnout nebo způsobit prasklinu. Ze stejného důvodu porcelánový rošt nikdy silně nedrhněte a nepoužívejte na něj tvrdý ocelový kartáč.
-
Při styku horkého porcelánového grilu se studenou vodou může porcelán prasknout.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková