Jak čistit rošt plynového grilu

Plynové grily fungují na plyn v lahvích nebo z přípojky a lze na nich jídlo grilovat přímo či nepřímo.

Stejně jako u grilů na dřevěné uhlí nebo elektrických grilů vzniká při vysoké teplotě uvnitř grilu a na roštu popel. Navíc se na roštu kromě mastnoty připékají i přísady a marinády. Protože se pak mohou přenést na další jídlo, které budete grilovat, a způsobit, že se bude připravovat nerovnoměrně, je nutné rošt pravidelně čistit. Vydrhněte proto rošt grilu před i po každém použití.

Co budete potřebovat:

  • drátěný ocelový kartáč
  • drátěný mosazný kartáč
  • vodu
  • neabrazivní nylonovou žínku
  • jemný prostředek na nádobí
  • hadry
  • nesolený rostlinný olej
  • papírové utěrky

Návod:

  1. Vydrhněte rošt kartáčem na gril, ocelovým nerezový nebo litinový rošt a mosazným rošt s porcelánovým povrchem. Vydrhněte ho dokud je ještě teplý. Pokud nečistota nepustí, počkejte, až rošt vychladne, a pak ho vydrhněte mokrou neabrazivní nylonovou žínkou.
  2. Pokud grilujete pravidelně, sundávejte rošt z grilu každých čtrnáct dní, anebo kdykoli, když nečistota nepůjde z povrchu odstranit kartáčem ani žínkou. Umyjte rošt hadrem a teplou vodou s prostředkem na nádobí a vydrhněte mokrou žínkou. Rošt opláchněte, abyste odstranili zbytky prostředku na nádobí a uvolněných nečistot, a pak ho hadry důkladně vysušte.
  3. Natřete celý povrch roštu papírovými utěrkami namočenými v rostlinném oleji, abyste na něm vytvořili ochrannou vrstvu. Pak rošt vraťte na gril, zapněte ho a zahřívejte 10-15 minut, abyste ochrannou vrstvu zafixovali. Po dokončení gril vypněte.

Tipy a upozornění:

  • Při drhnutí teplého roštu vždy používejte ochranné rukavice k tomu určené, abyste se nepopálili.
  • Nikdy nepoužívejte škrabací konec kartáče na gril na čištění roštu, obzvlášť ne porcelánového. Škrabka může porcelán uštípnout nebo způsobit prasklinu. Ze stejného důvodu porcelánový rošt nikdy silně nedrhněte a nepoužívejte na něj tvrdý ocelový kartáč.
  • Při styku horkého porcelánového grilu se studenou vodou může porcelán prasknout.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články