Jak čistit venkovní gril
Nikdo nechce jíst jídlo připravené na špinavé pánvi. Přesto lidé často nechávají se hromadit špínu na venkovním grilu po celou letní sezónu a vůbec o tom neuvažují.
Když z grilu odstraníte špínu, mastnotu a jiné nečistoty, prodloužíte tím jeho život a jídlo z něj bude zdravější.
Co budete potřebovat:
-
ochranné rukavice
-
nekovovou škrabku
-
starý zubní kartáček
-
pytle na odpadky
-
drátěný kartáč
-
čpavek nebo sprej na trouby
Návod:
-
Nasaďte si ochranné rukavice. Sejměte víko grilu. Obvykle bývá pouze na pantu upevněném tyčkou, kterou můžete vytáhnout nebo vyklepat kladívkem s pomocí silného drátu. Nastříkejte ho čpavkem nebo čističem na trouby a odložte bokem.
-
Sejměte rošt. Manipulujte s ním opatrně, protože většina moderních grilů má rošt s porcelánovým smaltem. Ten snadno praskne a pak se k němu přichytává jídlo. Odložte ho bokem.
-
Rozmontujte zařízení hořáku. Zkontrolujte, jestli v něm nenajdete praskliny, rez nebo překážky. Cokoli, co hořák blokuje, musíte odstranit, prasklý hořák je nutné vyměnit. Rez můžete odrhnout kartáčem, pokud už nevytvořila díru.
-
Odmontujte ovládací desku s knoflíky. Zkontrolujte ovládání stejným způsobem jako jste zkontrolovali zařízení hořáku.
-
Nastříkejte dno grilu čpavkem nebo čističem na trouby.
-
Až se čpavek nebo čisticí prostředek vsákne do špíny, vydrhněte dno drátěným kartáčem. Vsakování může trvat několik minut i několik hodin, záleží na tloušťce vrstvy usazenin.
-
Dejte rošt do pytle na odpadky a přidejte čpavek. Anebo můžete na rošt nanést čistič na trouby. Pytel potom zavřete, abyste v něm uzavřeli i výpary, které budou také působit při čištění. Nechejte rošt v pytli ideálně přes noc.
-
Ovládání a hořáky vyčistěte starým zubním kartáčkem a čpavkem. Nemusíte ho použít moc, hořáky nejsou drahé, a proto je mnoho lidí každý rok raději vymění.
-
Vše odrhněte, opláchněte a znovu složte.
Tipy a upozornění:
-
Vyčištěný povrch grilu můžete znovu natřít barvou. Používejte barvu odolnou horku a naneste minimálně dvě vrstvy.
-
Můžete také použít přenosný parní čistič. Díky němu se z velké části vyhnete námaze spojené s čištěním grilu.
-
Čpavek i čističe na trouby jsou toxické. Používejte je proto pouze venku. Řiďte se při používání bezpečnostními předpisy, aby se Vám nedostaly do očí nebo jste je nepožili.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková