Jak čistit venkovní gril

Nikdo nechce jíst jídlo připravené na špinavé pánvi. Přesto lidé často nechávají se hromadit špínu na venkovním grilu po celou letní sezónu a vůbec o tom neuvažují.

Když z grilu odstraníte špínu, mastnotu a jiné nečistoty, prodloužíte tím jeho život a jídlo z něj bude zdravější.

Co budete potřebovat:

  • ochranné rukavice
  • nekovovou škrabku
  • starý zubní kartáček
  • pytle na odpadky
  • drátěný kartáč
  • čpavek nebo sprej na trouby

Návod:

  1. Nasaďte si ochranné rukavice. Sejměte víko grilu. Obvykle bývá pouze na pantu upevněném tyčkou, kterou můžete vytáhnout nebo vyklepat kladívkem s pomocí silného drátu. Nastříkejte ho čpavkem nebo čističem na trouby a odložte bokem.
  2. Sejměte rošt. Manipulujte s ním opatrně, protože většina moderních grilů má rošt s porcelánovým smaltem. Ten snadno praskne a pak se k němu přichytává jídlo. Odložte ho bokem.
  3. Rozmontujte zařízení hořáku. Zkontrolujte, jestli v něm nenajdete praskliny, rez nebo překážky. Cokoli, co hořák blokuje, musíte odstranit, prasklý hořák je nutné vyměnit. Rez můžete odrhnout kartáčem, pokud už nevytvořila díru.
  4. Odmontujte ovládací desku s knoflíky. Zkontrolujte ovládání stejným způsobem jako jste zkontrolovali zařízení hořáku.
  5. Nastříkejte dno grilu čpavkem nebo čističem na trouby.
  6. Až se čpavek nebo čisticí prostředek vsákne do špíny, vydrhněte dno drátěným kartáčem. Vsakování může trvat několik minut i několik hodin, záleží na tloušťce vrstvy usazenin.
  7. Dejte rošt do pytle na odpadky a přidejte čpavek. Anebo můžete na rošt nanést čistič na trouby. Pytel potom zavřete, abyste v něm uzavřeli i výpary, které budou také působit při čištění. Nechejte rošt v pytli ideálně přes noc.
  8. Ovládání a hořáky vyčistěte starým zubním kartáčkem a čpavkem. Nemusíte ho použít moc, hořáky nejsou drahé, a proto je mnoho lidí každý rok raději vymění.
  9. Vše odrhněte, opláchněte a znovu složte.

Tipy a upozornění:

  • Vyčištěný povrch grilu můžete znovu natřít barvou. Používejte barvu odolnou horku a naneste minimálně dvě vrstvy.
  • Můžete také použít přenosný parní čistič. Díky němu se z velké části vyhnete námaze spojené s čištěním grilu.
  • Čpavek i čističe na trouby jsou toxické. Používejte je proto pouze venku. Řiďte se při používání bezpečnostními předpisy, aby se Vám nedostaly do očí nebo jste je nepožili.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články