Komerční i domácí zmrzlinovač čistěte po každém použití, abyste neohrozili další dávku zmrzliny, když ho znovu naplníte. Když ve zmrzlinovači zůstane třeba jen pár kapek sladké směsi, vznikne perfektní prostředí pro růst bakterií.
Čistou zmrzlinu ve zmrzlinovači vyrobíte, když se budete řídit správným postupem používání a čištění.
Zbytky zmrzliny z nádoby odstraníte tak, že zmrzlinovač otevřete, co to půjde, aby se mohla rozmrazit a vytéct. Rukou v rukavici odstraňte zmrzlinu, která ztuhla mimo dosah míchacích lopatek. Zkontrolujte, jestli je prostor volný, aby jej šlo kompletně vypláchnout vodou.
Vyplachujte domácí nebo komerční zmrzlinovač studenou vodou tak dlouho, až bude vytékat čistá. Potom nádobu zmrzlinovače vypláchněte vodou horkou minimálně 50 °C. Namíchejte si horkou vodu (min. 60 °C) s prostředkem na nádobí. Zavřete nádobu tak, aby z ní voda nevytekla, nalijte do ní horkou vodu a nastavte cyklus čištění/mytí. Když cyklus skončí, vypusťte vodu. Nalijte do nádoby čistou vodu a vypláchněte nádobu zmrzlinovače od prostředku na nádobí.
Zmrzlinovač rozložte a rozmontuje, co to půjde. To by mělo zahrnovat všechny odnímatelné pohyblivé i nepohyblivé součásti, které přijdou do kontaktu se zmrzlinou. Dobře se podívejte do manuálu, které součásti se mají před čistěním odmontovat. Komerční zmrzlinovače mají dávkovače, které pravidelně přijdou do kontaktu s prsty i se zmrzlinou. Ty byste měli také při každém čištění odmontovat.
Vydrhněte všechny součásti horkou vodou s prostředkem na nádobí, zvláštní pozornost věnujte rohům a škvírám. Vydrhnuté součásti dejte do velké nádoby s horkou vodou a prostředkem na nádobí tak, aby byly zcela ponořené. Přidejte do nádoby lžičku desinfekce, abyste usmrtili bakterie, které ještě zbyly. Až horká voda zcela vychladne, vyjměte z ní odnímatelné součásti a opláchněte je důkladně studenou vodou. Rozložte jednotlivé kusy na čisté suché utěrky a nechejte je uschnout.
Čistým hadrem vytřete vnitřek přístroje, abyste si byli jistí, že je suchý. Zmrzlinovače bývají rozdílné a mohou vyžadovat opětovné složení v chronologickém sledu. Zmrzlinovač znovu složte podle návodu výrobce, mějte přitom čisté ruce nebo rukavice.
Opláchněte a umyjte malý domácí zmrzlinovač hned po použití, aby sladká směs uvnitř nezaschla do lepivé substance. Řiďte se při čištění podobnými opatřeními jako u komerčního zmrzlinovače, abyste přístroj mezi používáním důkladně vyčistili. Přečtěte si specifické instrukce pro Váš zmrzlinovač, abyste si byli jisti, že děláte každý krok správně.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu