Jak co nejlépe využít domácí pekárnu

Domácí pekárny slouží k přípravě těsta a pečení chleba, ale můžete je použít také na mnoho dalších věcí.

Pekárny nejen šetří čas, ale také ochrání uživatele, aby si neulepil ruce od těsta. Takže vytáhněte svoji domácí pekárnu a připravte si v ní domácí chleba nebo jiné pochoutky. Zde se dozvíte, jak domácí pekárnu co nejlépe využít.

Návod:

  1. V domácí pekárně můžete připravit a uhníst mj. těsto na francouzský chléb, buchty, šneky, croissanty, koblihy nebo na pizzu. Některé pekárny mají program pouze na přípravu těsta, a pokud ho Vaše pekárna nemá, nezapomeňte ji vypnout, když bude těsto uhnětené.
  2. Vyjměte těsto a vytvarujte z něj to, co se chytáte péct, nechejte nakynout a pak upečte nebo usmažte.
  3. V domácí pekárně můžete připravit těsto na domácí sušenky, pak je lžičkou nanést na plech a upéct v troubě.
  4. Pokud má Vaše pekárna program na přípravu marmelád, můžete v ní také připravovat marmelády.
  5. V pekárně můžete obvykle rovněž připravovat dušený rýžový pilaf. Řiďte se přitom návodem přiloženým k pekárně, avšak neproplachujte rýži přímo v nádobě na pečení, protože byste tím zničili její nepřilnavý povrch.
  6. V nejkvalitnějších pekárnách můžete připravovat i sekanou, řiďte se přitom návodem výrobce.
  7. Můžete připravit také koláče, např. banánový, jablečný nebo mrkvový. Suroviny smíchejte a zpracujte  v míse. Z pekárny vyjměte lopatky a vyložte nádobu pergamenovým papírem, do ní pak dejte těsto. Nastavte program pouze pro pečení a k celkové době přidejte 5 minut.

Tipy a upozornění:

  • Vnitřek nádoby na pečení pouze vytírejte vlhkým hadrem, neponořujte ji do vody, protože tím byste ji mohli nenávratně poškodit.
  • Nechejte upečený chleba krátce vychládat předtím, než otevřete dvířka pekárny, a při otvírání buďte opatrní, protože stále může vyjít horká pára. Horkou nádobu s chlebem vyjímejte pomocí chňapek.
  • Když připravujete marmeládu nebo rýži, otvírejte dvířka pekárny opatrně, protože tím vypustíte horkou páru.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články