Jak co nejlépe využít domácí pekárnu
Domácí pekárny slouží k přípravě těsta a pečení chleba, ale můžete je použít také na mnoho dalších věcí.
Pekárny nejen šetří čas, ale také ochrání uživatele, aby si neulepil ruce od těsta. Takže vytáhněte svoji domácí pekárnu a připravte si v ní domácí chleba nebo jiné pochoutky. Zde se dozvíte, jak domácí pekárnu co nejlépe využít.
Návod:
-
V domácí pekárně můžete připravit a uhníst mj. těsto na francouzský chléb, buchty, šneky, croissanty, koblihy nebo na pizzu. Některé pekárny mají program pouze na přípravu těsta, a pokud ho Vaše pekárna nemá, nezapomeňte ji vypnout, když bude těsto uhnětené.
-
Vyjměte těsto a vytvarujte z něj to, co se chytáte péct, nechejte nakynout a pak upečte nebo usmažte.
-
V domácí pekárně můžete připravit těsto na domácí sušenky, pak je lžičkou nanést na plech a upéct v troubě.
-
Pokud má Vaše pekárna program na přípravu marmelád, můžete v ní také připravovat marmelády.
-
V pekárně můžete obvykle rovněž připravovat dušený rýžový pilaf. Řiďte se přitom návodem přiloženým k pekárně, avšak neproplachujte rýži přímo v nádobě na pečení, protože byste tím zničili její nepřilnavý povrch.
-
V nejkvalitnějších pekárnách můžete připravovat i sekanou, řiďte se přitom návodem výrobce.
-
Můžete připravit také koláče, např. banánový, jablečný nebo mrkvový. Suroviny smíchejte a zpracujte v míse. Z pekárny vyjměte lopatky a vyložte nádobu pergamenovým papírem, do ní pak dejte těsto. Nastavte program pouze pro pečení a k celkové době přidejte 5 minut.
Tipy a upozornění:
-
Vnitřek nádoby na pečení pouze vytírejte vlhkým hadrem, neponořujte ji do vody, protože tím byste ji mohli nenávratně poškodit.
-
Nechejte upečený chleba krátce vychládat předtím, než otevřete dvířka pekárny, a při otvírání buďte opatrní, protože stále může vyjít horká pára. Horkou nádobu s chlebem vyjímejte pomocí chňapek.
-
Když připravujete marmeládu nebo rýži, otvírejte dvířka pekárny opatrně, protože tím vypustíte horkou páru.
Autor: Martina Dvořáková