Jak dělat zmrzlinu ve zmrzlinovači 
    
	
	Výroba zmrzliny ve zmrzlinovači ovládaném ručně je skvělá letní zábava a skvělý způsob, jak zapůsobit na přátele domácím dezertem.
    
    
	
	Točení klikou sice vyžaduje trochu námahy, ale můžete tak zaměstnat skupinu dětí.
	Co budete potřebovat:
	- 
		pár nadšenců, kteří Vám pomohou s točením klikou
 
	- 
		led
 
	- 
		kamennou sůl
 
	- 
		směs na zmrzlinu
 
	- 
		zmrzlinovač
 
	Návod:
	Příprava zmrzlinovače
	- 
		Najděte si recept na zmrzlinu.
 
	- 
		Směs na zmrzlinu nechejte minimálně hodinu vychladit v ledničce.
 
	- 
		Nalijte směs do kovové nádoby zmrzlinovače, nenaplňujte ji více než do dvou třetin.
 
	- 
		Vložte do směsi lopatky a zavřete nádobu víkem.
 
	- 
		Postavte nádobu se směsí do kbelíku zmrzlinovače.
 
	- 
		Připojte otáčecí mechanismus s klikou. Zkontrolujte, jestli je všechno ve kbelíku řádně zavřené, především víko, aby se dovnitř nedostala voda.
 
	- 
		Naplňte prostor mezi nádobou a kbelíkem ledem a kamennou solí. Přidejte vrstvu ledu do výšky 8-10 cm a na něj nasypte vrstvu soli, minimálně několik hrstí. Pokládejte takto další vrstvy až se dostanete na úroveň těsně pod víkem nádoby. Nepřekračujte úroveň víka.
 
	Výroba zmrzliny
	- 
		Začněte točit klikou. Nejlepší je mít na to několik lidí, kteří se budou střídat, protože je to únavné. Když led odtaje, přidejte do kbelíku další, udržujte hladinu ledu u víka nádoby.
 
	- 
		Přestaňte točit klikou, až to půjde ztěžka. Bude to trvat minimálně 10 minut.
 
	- 
		Odstraňte otáčecí mechanismu, sejměte víko a zkontrolujte zmrzlinu. Je hotová, když vypadá jako měkká zmrzlina a získá na objemu.
 
	- 
		Nechejte zmrzlinu ztuhnout. Odstraňte otáčecí mechanismus, víko a lopatky. Pak buď vyjměte nádobu, vyberte zmrzlinu a dejte ji do uzavíratelné nádoby, kterou uložíte v mrazáku, anebo ji nechejte zavřenou víkem ve kbelíku a na její vrch dejte další led.
 
	- 
		Zmrzlinu můžete servírovat.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Většina tradičních zmrzlinovačů na kliku pojme 4-5 kg zmrzliny. Do takto velkého zmrzlinovače budete potřebovat asi  ½ kg soli a 5 kg ledu. Není to přesný údaj, je potřeba tolik, abyste naplnili kbelík.
 
	- 
		Místo kamenné soli můžete použít kuchyňskou sůl.
 
	- 
		Nejlepší je drcený led, ale kostky můžete použít také.
 
	- 
		Proces zmrazování můžete urychlit tak, že na led ve kbelíku nalijte šálek studené vody.
 
	- 
		Zmrzlinu můžete jíst i bez toho, abyste ji nechali ztuhnout v mrazáku, ale bude velmi měkká a bude rychle tát.
 
	- 
		Při otvírání víka nádoby a kontrolování zmrzliny buďte opatrní, aby se do ní nedostala voda nebo sůl.
 
    
	
      
    
    	Autor: Lenka Kostková