Jak dělat zmrzlinu ve zmrzlinovači
Výroba zmrzliny ve zmrzlinovači ovládaném ručně je skvělá letní zábava a skvělý způsob, jak zapůsobit na přátele domácím dezertem.
Točení klikou sice vyžaduje trochu námahy, ale můžete tak zaměstnat skupinu dětí.
Co budete potřebovat:
-
pár nadšenců, kteří Vám pomohou s točením klikou
-
led
-
kamennou sůl
-
směs na zmrzlinu
-
zmrzlinovač
Návod:
Příprava zmrzlinovače
-
Najděte si recept na zmrzlinu.
-
Směs na zmrzlinu nechejte minimálně hodinu vychladit v ledničce.
-
Nalijte směs do kovové nádoby zmrzlinovače, nenaplňujte ji více než do dvou třetin.
-
Vložte do směsi lopatky a zavřete nádobu víkem.
-
Postavte nádobu se směsí do kbelíku zmrzlinovače.
-
Připojte otáčecí mechanismus s klikou. Zkontrolujte, jestli je všechno ve kbelíku řádně zavřené, především víko, aby se dovnitř nedostala voda.
-
Naplňte prostor mezi nádobou a kbelíkem ledem a kamennou solí. Přidejte vrstvu ledu do výšky 8-10 cm a na něj nasypte vrstvu soli, minimálně několik hrstí. Pokládejte takto další vrstvy až se dostanete na úroveň těsně pod víkem nádoby. Nepřekračujte úroveň víka.
Výroba zmrzliny
-
Začněte točit klikou. Nejlepší je mít na to několik lidí, kteří se budou střídat, protože je to únavné. Když led odtaje, přidejte do kbelíku další, udržujte hladinu ledu u víka nádoby.
-
Přestaňte točit klikou, až to půjde ztěžka. Bude to trvat minimálně 10 minut.
-
Odstraňte otáčecí mechanismu, sejměte víko a zkontrolujte zmrzlinu. Je hotová, když vypadá jako měkká zmrzlina a získá na objemu.
-
Nechejte zmrzlinu ztuhnout. Odstraňte otáčecí mechanismus, víko a lopatky. Pak buď vyjměte nádobu, vyberte zmrzlinu a dejte ji do uzavíratelné nádoby, kterou uložíte v mrazáku, anebo ji nechejte zavřenou víkem ve kbelíku a na její vrch dejte další led.
-
Zmrzlinu můžete servírovat.
Tipy a upozornění:
-
Většina tradičních zmrzlinovačů na kliku pojme 4-5 kg zmrzliny. Do takto velkého zmrzlinovače budete potřebovat asi ½ kg soli a 5 kg ledu. Není to přesný údaj, je potřeba tolik, abyste naplnili kbelík.
-
Místo kamenné soli můžete použít kuchyňskou sůl.
-
Nejlepší je drcený led, ale kostky můžete použít také.
-
Proces zmrazování můžete urychlit tak, že na led ve kbelíku nalijte šálek studené vody.
-
Zmrzlinu můžete jíst i bez toho, abyste ji nechali ztuhnout v mrazáku, ale bude velmi měkká a bude rychle tát.
-
Při otvírání víka nádoby a kontrolování zmrzliny buďte opatrní, aby se do ní nedostala voda nebo sůl.
Autor: Lenka Kostková