Jak dělat zmrzlinu ve zmrzlinovači

Výroba zmrzliny ve zmrzlinovači ovládaném ručně je skvělá letní zábava a skvělý způsob, jak zapůsobit na přátele domácím dezertem.

Točení klikou sice vyžaduje trochu námahy, ale můžete tak zaměstnat skupinu dětí.

Co budete potřebovat:

  • pár nadšenců, kteří Vám pomohou s točením klikou
  • led
  • kamennou sůl
  • směs na zmrzlinu
  • zmrzlinovač

Návod:

Příprava zmrzlinovače

  1. Najděte si recept na zmrzlinu.
  2. Směs na zmrzlinu nechejte minimálně hodinu vychladit v ledničce.
  3. Nalijte směs do kovové nádoby zmrzlinovače, nenaplňujte ji více než do dvou třetin.
  4. Vložte do směsi lopatky a zavřete nádobu víkem.
  5. Postavte nádobu se směsí do kbelíku zmrzlinovače.
  6. Připojte otáčecí mechanismus s klikou. Zkontrolujte, jestli je všechno ve kbelíku řádně zavřené, především víko, aby se dovnitř nedostala voda.
  7. Naplňte prostor mezi nádobou a kbelíkem ledem a kamennou solí. Přidejte vrstvu ledu do výšky 8-10 cm a na něj nasypte vrstvu soli, minimálně několik hrstí. Pokládejte takto další vrstvy až se dostanete na úroveň těsně pod víkem nádoby. Nepřekračujte úroveň víka.

Výroba zmrzliny

  1. Začněte točit klikou. Nejlepší je mít na to několik lidí, kteří se budou střídat, protože je to únavné. Když led odtaje, přidejte do kbelíku další, udržujte hladinu ledu u víka nádoby.
  2. Přestaňte točit klikou, až to půjde ztěžka. Bude to trvat minimálně 10 minut.
  3. Odstraňte otáčecí mechanismu, sejměte víko a zkontrolujte zmrzlinu. Je hotová, když vypadá jako měkká zmrzlina a získá na objemu.
  4. Nechejte zmrzlinu ztuhnout. Odstraňte otáčecí mechanismus, víko a lopatky. Pak buď vyjměte nádobu, vyberte zmrzlinu a dejte ji do uzavíratelné nádoby, kterou uložíte v mrazáku, anebo ji nechejte zavřenou víkem ve kbelíku a na její vrch dejte další led.
  5. Zmrzlinu můžete servírovat.

Tipy a upozornění:

  • Většina tradičních zmrzlinovačů na kliku pojme 4-5 kg zmrzliny. Do takto velkého zmrzlinovače budete potřebovat asi  ½ kg soli a 5 kg ledu. Není to přesný údaj, je potřeba tolik, abyste naplnili kbelík.
  • Místo kamenné soli můžete použít kuchyňskou sůl.
  • Nejlepší je drcený led, ale kostky můžete použít také.
  • Proces zmrazování můžete urychlit tak, že na led ve kbelíku nalijte šálek studené vody.
  • Zmrzlinu můžete jíst i bez toho, abyste ji nechali ztuhnout v mrazáku, ale bude velmi měkká a bude rychle tát.
  • Při otvírání víka nádoby a kontrolování zmrzliny buďte opatrní, aby se do ní nedostala voda nebo sůl.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články