Jak doma mlet hovězí maso

Když si melete hovězí maso doma, víte, co v něm je. Víte, kolik je v něm tuku a že je čerstvé. Hovězí maso můžete mlet v tradičním ručním mlýnku, v elektrickém mlýnku nebo v kuchyňském robotu.

Co budete potřebovat:

  • hovězí maso
  • nůž
  • mísu
  • mlýnek na maso nebo kuchyňský robot

Návod:

Příprava:

  • Kupte si hovězí maso. Na ½ kg domácích hamburgerů budete potřebovat ¼ kg plece a ¼ kg roštěnce.
  • Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm.
  • Kostky masa v míse promíchejte tak, aby byly plec a roštěnec rovnoměrně rozptýlené.
  • Maso dejte na půl hodiny do mrazáku.
  • Před použitím mlýnek nebo robot umyjte ve vodě s prostředkem na nádobí. Je dobré, když je mlýnek či robot studený. Před mletím ho proto můžete dát asi na hodinu do mrazáku.

Mletí v kuchyňském robotu:

  • Vložte do robotu kovový kotouč na mletí/sekání masa.
  • Do robotu dejte maso.
  • Maso sekejte v 1-2 minutových intervalech, dokud nezíská požadovanou strukturu. Můžete ho mlít v několika várkách. Nemelte ho příliš na jemno.
  • Když je maso umleté, tepelně ho zpracujte. Také ho můžete dát do ledničky, kde vydrží až 3 dny. Nebo ho můžete zmrazit až na 3 měsíce.

Mletí v mlýnku na maso:

  • Mlýnek složte. Ruční i elektrický mlýnek fungují prakticky stejným způsobem. Mlýnek připevněte k pracovní desce.
  • Pod mlýnek dejte mísu, která bude zachytávat namleté maso.
  • Do plnicí misky vložte maso a začněte mlít. Misku nepřeplňujte.
  • Maso tlačte do mlýnku s citem. Musíte ho přidávat rovnoměrně, ale netlačte na něj příliš.
  • Když je maso umleté, tepelně ho zpracujte. Také ho můžete dát do ledničky, kde vydrží až 3 dny. Nebo ho můžete zmrazit až na 3 měsíce.

Tipy a upozornění:

  • Maso musí být bez kostí a mělo by být tučnější, např. plec. Hamburgery z libového masa jsou suché. Můžete si připravit kombinaci tučnějšího a libovějšího masa, jak je uvedeno výše.
  • Při mletí v robotu můžete začít hrubším diskem a pak maso znovu umlít jemnějším, to pokud chcete jemně namleté maso. Mezi jednotlivým mletím robot umyjte.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak udržovat mlýnek na maso v čistotě

Když budete mlýnek na maso udržovat v čistotě, nebudou se v něm usazovat zbytky, které by ho ucpaly, nebo ještě...
více…

Jak nabrousit nůž do mlýnku na maso

Mlýnek na maso je kuchyňský přístroj, který přeměňuje kusy masa na mleté maso tak, že ho rozdrtí, rozseká a...
více…

Jak poskládat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso nepatří jen do minulosti. Snadno se s nimi pracuje a nabízejí uživateli relativně zdravou...
více…

Jak z mlýnku na maso odstranit rez

Když budete Váš mlýnek na maso udržovat bez špíny a rzi, zajistíte, že zůstane v dobrém stavu pro příští...
více…

Jak čistit mlýnek na maso

Při zpracovávání masa doma je podstatná důkladná čistota, ať už na mlýnku na maso připravujte mleté maso na...
více…

Návod k mlýnku na maso

Existují tři typy mlýnků na maso: ruční, elektrické a mlecí příslušenství ke kuchyňskému robotu. Přestože...
více…

Jak odhalit a vyřešit problémy s mlýnkem na maso

V mlýnku na maso si doma můžete připravovat mleté maso na sekanou nebo klobásy. Můžete ho také použít na mletí...
více…

Jak připojit mlýnek na maso k elektrickému motoru

Ruční mlýnek na maso můžete připojit k elektrickému motoru pomocí nenákladné sady na převod. Několikahodinové...
více…

Odstranění rzi z mlecího kotouče mlýnku na maso

Z mlecího kotouče mlýnku na maso můžete bez problémů odstranit rez, takže bude znovu v dobrém stavu a připravený...
více…

Jak používat elektrický mlýnek na maso

Elektrický mlýnek na maso Vám rychle umele Vámi vybrané maso na přípravu sekané, klobás a na další jídla...
více…