Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin

Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče chleba ručně. Jasnou výhodou však je, že to vše dělá, aniž byste jí museli věnovat příliš úsilí nebo pozornosti. Nejdůležitějším a vlastně jediným krokem pro Vás je vložení surovin do pekárny. Příprava chleba v domácí pekárně se podobá spíš vědeckému pokusu než vaření, protože když nepoužijete přesné množství každé suroviny, jak uvádí recept, výsledek se nezdaří. Musíte přesně odměřit mouku, vodu, kvasnice, sůl a všechny další suroviny předtím, než je dáte do pekárny, aby vznikl uspokojivý výsledek.

Míchání a hnětení

Poté, co jste vložili suroviny, vyberete program, ve kterém bude pekárna pracovat. Většina domácích pekáren má několik nastavitelných programů, které můžete volit tlačítkem. Časování se může mírně lišit, všechny pekárny však fungují podle stejných základních příkazů, z nichž první je míchání a hnětení. Domácí pekárna začne krátkým mícháním surovin hnětacím hákem, které trvá asi 2 minuty. Potom nechá těsto 10-15 minut odležet, aby se v něm vytvořil lepek, a pak se znovu spustí hnětací hák, který bude těsto hníst. To trvá 5-6 minut.

Kynutí

Termostat zvýší teplotu v pekárně, aby těsto mohlo po vhodnou dobu kynout. Když těsto nakyne, pekárna ihned přejde do režimu pečení.

Pečení

Po nakynutí mikročip, který ovládá termostat, znovu zvedne teplotu. Tentokrát bude pekárna péct. Chléb se bude péct po dobu určenou programem, a když dopeče, pekárna se sama vypne. Za 30-60 minut bude chleba vychladnutý a připravený ke konzumaci.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…

Péče o domácí pekárnu

Mnoho lidí rádo peče domácí chleba a investuje proto do domácí pekárny (chlebovače). Domácí pekárny bývají...
více…