Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče chleba ručně. Jasnou výhodou však je, že to vše dělá, aniž byste jí museli věnovat příliš úsilí nebo pozornosti. Nejdůležitějším a vlastně jediným krokem pro Vás je vložení surovin do pekárny. Příprava chleba v domácí pekárně se podobá spíš vědeckému pokusu než vaření, protože když nepoužijete přesné množství každé suroviny, jak uvádí recept, výsledek se nezdaří. Musíte přesně odměřit mouku, vodu, kvasnice, sůl a všechny další suroviny předtím, než je dáte do pekárny, aby vznikl uspokojivý výsledek.
Poté, co jste vložili suroviny, vyberete program, ve kterém bude pekárna pracovat. Většina domácích pekáren má několik nastavitelných programů, které můžete volit tlačítkem. Časování se může mírně lišit, všechny pekárny však fungují podle stejných základních příkazů, z nichž první je míchání a hnětení. Domácí pekárna začne krátkým mícháním surovin hnětacím hákem, které trvá asi 2 minuty. Potom nechá těsto 10-15 minut odležet, aby se v něm vytvořil lepek, a pak se znovu spustí hnětací hák, který bude těsto hníst. To trvá 5-6 minut.
Termostat zvýší teplotu v pekárně, aby těsto mohlo po vhodnou dobu kynout. Když těsto nakyne, pekárna ihned přejde do režimu pečení.
Po nakynutí mikročip, který ovládá termostat, znovu zvedne teplotu. Tentokrát bude pekárna péct. Chléb se bude péct po dobu určenou programem, a když dopeče, pekárna se sama vypne. Za 30-60 minut bude chleba vychladnutý a připravený ke konzumaci.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu