Jak funguje sušička na potraviny

Sušení potravin

Sušička na potraviny funguje tak, že potraviny vystavuje po delší časový úsek mírnému teplu, čímž z nich odpařuje vodu. Bez vody a vlhkého prostředí se nemohou množit bakterie a kvasinky a růst plísně. Sušení potravin také zpomaluje činnost enzymů, i když ji úplně nezastaví. To znamená, že když usušené potraviny zalijete vodou, nabudou zpátky původní velikosti a váhy.
Metoda sušení potravin, kterou potraviny konzervujete, abyste je mohli konzumovat později, je známá už po staletí. Dnes se používají elektrické sušičky na přípravu dehydratovaných potravin pro táboření a turistiku, anebo pochutin pro děti, např. tzv. ovocné kůže ze sušených jahod.

Metoda odstraňování vlhkosti

V sušičce obvykle bývá teplota 60 °C, vyšší teplota by totiž jídlo tepelně upravila, místo aby ho pouze usušila. Když se potraviny usuší a ztvrdnou na povrchu, ale uvnitř jsou stále vlhké, říkáme, že se na nich vytvořila suchá krusta. K tomu dochází, když je sušička nastavená na více než 60 °C. Takto usušené potraviny během pár dní zplesniví.
Sušička využívá k sušení potravin také proudící vzduch. Protože se potraviny zahřívají pomalu, vlhkost se z nich odpařuje do vzduchu. Vlhký vzduch se musí nahrazovat suchým, proto čím rychlejší je proudění vzduchu, tím rychleji se také potraviny usuší. Nejlepší elektrické sušičky mají nastavitelné proudění a silný ventilátor, aby v nich řádně proudil vzduch.
Všechny sušičky mají poschodí, která se skládají na sebe a vytváří tak prostor mezi potravinami, kterým může proudit teplý vzduch. Vzduch se v takových sušičkách pohybuje odshora dolů a smíchává vůně jednotlivých potravin na táccích. Někteří kuchaři to tak dělají záměrně. Jiné sušičky mají ventilátor, který šíří vzduch horizontálně, aby se vůně nesmíchaly.

Další prvky

Sušičky na potraviny mají obvykle izolující dvojitou stěnu, která umožňuje, aby vzduch uvnitř zůstal teplý, ale vnější povrch chladný. Jiné mají topné těleso po straně (místo dole či nahoře), takže potraviny suší rychleji a rovnoměrněji. Toto uspořádání také brání, aby šťávy z potravin neodkapávaly na topné těleso. Navíc mají mnohé sušičky časovač, který Vás upozorní, když bude sušení u konce. To je praktický prvek, protože sušení potravin může trva

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…

Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje...
více…