Sušička na potraviny funguje tak, že potraviny vystavuje po delší časový úsek mírnému teplu, čímž z nich odpařuje vodu. Bez vody a vlhkého prostředí se nemohou množit bakterie a kvasinky a růst plísně. Sušení potravin také zpomaluje činnost enzymů, i když ji úplně nezastaví. To znamená, že když usušené potraviny zalijete vodou, nabudou zpátky původní velikosti a váhy.
Metoda sušení potravin, kterou potraviny konzervujete, abyste je mohli konzumovat později, je známá už po staletí. Dnes se používají elektrické sušičky na přípravu dehydratovaných potravin pro táboření a turistiku, anebo pochutin pro děti, např. tzv. ovocné kůže ze sušených jahod.
V sušičce obvykle bývá teplota 60 °C, vyšší teplota by totiž jídlo tepelně upravila, místo aby ho pouze usušila. Když se potraviny usuší a ztvrdnou na povrchu, ale uvnitř jsou stále vlhké, říkáme, že se na nich vytvořila suchá krusta. K tomu dochází, když je sušička nastavená na více než 60 °C. Takto usušené potraviny během pár dní zplesniví.
Sušička využívá k sušení potravin také proudící vzduch. Protože se potraviny zahřívají pomalu, vlhkost se z nich odpařuje do vzduchu. Vlhký vzduch se musí nahrazovat suchým, proto čím rychlejší je proudění vzduchu, tím rychleji se také potraviny usuší. Nejlepší elektrické sušičky mají nastavitelné proudění a silný ventilátor, aby v nich řádně proudil vzduch.
Všechny sušičky mají poschodí, která se skládají na sebe a vytváří tak prostor mezi potravinami, kterým může proudit teplý vzduch. Vzduch se v takových sušičkách pohybuje odshora dolů a smíchává vůně jednotlivých potravin na táccích. Někteří kuchaři to tak dělají záměrně. Jiné sušičky mají ventilátor, který šíří vzduch horizontálně, aby se vůně nesmíchaly.
Sušičky na potraviny mají obvykle izolující dvojitou stěnu, která umožňuje, aby vzduch uvnitř zůstal teplý, ale vnější povrch chladný. Jiné mají topné těleso po straně (místo dole či nahoře), takže potraviny suší rychleji a rovnoměrněji. Toto uspořádání také brání, aby šťávy z potravin neodkapávaly na topné těleso. Navíc mají mnohé sušičky časovač, který Vás upozorní, když bude sušení u konce. To je praktický prvek, protože sušení potravin může trva
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu