Jak funguje topinkovač

Dát si k snídani topinku je běžné po celém světě, a proto má mnoho lidí doma topinkovač. I když princip tohoto nenákladného spotřebiče je jednoduchý, mechanika uvnitř je překvapivě komplexní.
Topinkovač se zahřívá infračerveným zářením. Základem topinkovače je nichromový drát, což je slitina niklu a chromu. Nichrom nevede dobře elektřinu, takže když jím elektřina prochází, zahřeje se a je horký.
Pokud chcete vidět nichromové dráty, podívejte se na spirály, které při činnosti topinkovače zčervenají. Jsou umístěny před slídovou deskou, a když topinkovač zapojíte do zásuvky, vložíte pečivo a stlačíte boční páku, proudí do něj dráty elektřina.
Topinkovače mívají knoflík, který Vám umožní vybrat, jak tmavá má topinka být. Tímto knoflíkem zpravidla určujete dobu, po kterou bude topinka vystavena infračervenému záření. Čím déle je mu vystavená, tím tmavší bude chleba.
Když je topinka hotová, vyskočí z topinkovače a přívod elektřiny se zastaví. Vozík vybavený pružinou vystrčí chleba, když je hotový. Stlačením boční páky zároveň nastavíte pružinu.
Kryt topinkovače bývá z plastu nebo z kovu a nedotýká se mechanismu uvnitř. Důvodem je, aby topinkovač zůstal na povrchu chladný, a aby se neztrácela elektřina, která do topinkovače proudí.  Ačkoli existují i topinkovače na baterie, většinu topinkovačů musíte zapojit do zásuvky.
Topinkovače se liší velikostí i kapacitou, i když většina domácích topinkovačů může najednou toastovat dva nebo čtyři kusy chleba. Speciální topinkovače mohou mít širší otvory, aby do nich šla dát bageta, a různé nastavení, které například umožňuje rozmrazování. Některé firmy vyrábějí potraviny, které jsou určeny právě k přípravě v topinkovačích.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný topinkovač.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články