Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku.

Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do vakuovačky, ta z něj ze všeho nejdříve vysaje vzduch.K tomu slouží ventilátor podobný ventilátoru ve vysavači, který odsaje vzduch a nedovolí, aby se do sáčku dostal nový. Plastový sáček přilne k potravině, kterou vakuujete, a je teď připravený na svaření.

Zahřátí a svaření sáčku.

Když je ze sáčku odsátý vzduch, je potřeba ho bezpečně uzavřít, aby se do něj nedostal nový vzduch. K tomu slouží horký svařovací povrch (lišta, drát). Horký povrch sáček zmáčkne a zahřeje ho tak, aby se plast v místě dotyku mírně roztavil, ale nespálil. Tím se vytvoří vzduchotěsný svár, který není snadné roztrhnout. Jakmile vakuovačka sáček svaří, jedinou možností, jak ho otevřít, je rozříznout ho pod svárem. 

Řezání sáčků.

Pokud vakuovačka používá jednotlivé sáčky, které se do ní vkládají, obvykle není potřeba sáček řezat. Vakuovací sáčky však často bývají v rolích. Když je pak chcete zmrazit nebo jinak uskladnit, musíte tyto sáčky z role odříznout, přičemž necháte svár netknutý. To můžete udělat nůžkami, ale většina vakuovaček má vestavěný řezací nůž, kterým sáček uříznete jediným pohybem. Řezací nůž je připojen k posuvnému knoflíku, který vyčnívá na horní části vakuovačky, takže ho můžete jednoduše posunout z jedné strany na druhou. Čepel přitom uřízne sáček těsně nad svárem. Svařený sáček pak můžete vyjmout a uskladnit, jakým způsobem chcete.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články