Jak funguje zmrzlinovač

Zmrzlinové dilema

Ve své podstatě představuje výroba zmrzliny jednoduchý proces: smetana z kravského mléka se osladí, ochutí, popřípadě smíchá s barvivy, ztužovači a různými doplňky (např. oříšky nebo čokoládové vločky) a pak se zmrazí. Pokud jste se však někdy pokoušeli vyrobit zmrzlinu tak, že jste prostě dali nádobu s oslazenou smetanou do mrazáku, víte, že výsledek byl neuspokojivý: tvrdá zmrzlá hrouda, ve které zůstaly křupající krystalky ledu i po tom, co jste ji nechali trochu roztát, aby byla jedlá. Abyste vytvořili hladký a měkký dezert, jaký známe a přejeme si, musíte provést jiný postup: hmota na zmrzlinu se musí nepřetržitě míchat i během zmrazování. Tím se zabrání, aby se uvnitř utvořily větší kousky ledu, a vznikne zmražená tekutina o konzistenci krému. Zmrzlinovač je proto přístrojem, který zmrzlinu míchá a zmrazuje zároveň.

Technologie

K dostání jsou zmrzlinovače bez kabelu napájené bateriemi určené do běžných domácích mrazáků a jsou překvapivě pokročilé. Je to jak tím, že technologie používání baterií je relativně nová, tak proto, že přístroj má pohybový senzor, který zastaví míchání, když zmrzlina nízkou teplotu ztuhne natolik, že by se polámaly míchací lopatky.
Z tohoto důvodu se stále často používají tradiční zmrzlinovače včetně těch, které se velmi podobají původním zmrzlinovačům před příchodem elektřiny.

Chlazení

První zmrzlinovače se skládaly z kliky, která ovládala lopatky uvnitř uzavřené nádoby s hmotou na zmrzlinu. Nádoby byly uzavřené, aby se v nich v průběhu míchání udržoval chlad, a byly ponořené do větší nádoby obsahující led a sůl. V době před zavedením elektřiny se led sbíral v zimě a skladoval v dobře izolovaných prostorech, a sůl se přidávala proto, že rozpouští led, aniž by ho zahřála, a proto zůstane tekutina obklopující zmrzlinu déle ledově studená.
Mnohé domácí zmrzlinovače se jen málo liší od těch původních v 19. století až na to, že míchání zmrzliny obstarává elektrický motor. Elektrické zmrzlinovače se jim v mnohém podobají, nevyžadují však led a sůl. Tyto zmrzlinovače obvykle najdeme v komerčních zařízeních.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články