Jak grilovat jídlo na plynovém grilu

Grilování je příprava jídla na otevřeném roštu, který leží nad zdrojem tepla. Nejpohodlnější metodou grilování je grilování na plynovém grilu.

U něho se vyhnete pracnému topení jinými prostředky, např. dřevěným uhlím nebo dřevem. Plynový gril Vám také umožňuje snadno ovládat teplotu a používat různé metody jako je přímé grilování nebo nepřímé grilování. Když chcete grilovat na plynovém grilu, měli byste si pamatovat pouze pár věcí.

Co budete potřebovat:

  • plynový gril připojený ke zdroji (plynová láhev nebo přípojka)
  • grilovací teploměr
  • teploměr na maso
  • kovovou špachtli
  • kovové grilovací kleště
  • odkapávací tác (na nepřímé grilování)

Návod:

Zapnutí grilu

  1. Otevřete přívod plynu ke grilu. Pokud používáte plynovou láhev, otočte jejím uzávěrem. Pokud máte ke grilu plynovou přípojku, na grilu najdete knoflík, kterým otočíte, aby se do něj dostal plyn.
  2. Zapalte jeden hořák. Ať už máte gril na plynovou láhev nebo na přípojku, nastavte jeden hořák na vysokou teplotu a pak mačkejte zapalovač grilu, dokud neuvidíte v hořáku plamen. Pokud zapalovač grilu nefunguje, zapalte konec dlouhé dřevěné třísky (kvůli bezpečnosti alespoň 25 cm) a hořícím koncem zapalte hořák.
  3. Zapněte všechny hořáky na vysokou teplotu, dokud gril nedosáhne středně vysoké až vysoké teploty (260 °C), to pokud budete používat přímé grilování. pokud budete používat metodu nepřímého grilování, nastavte teplotu podle potřeby (liší se podle receptů). Většina plynových grilů má na horní části teploměr, pokud ale máte teploměr na grilování zvlášť, přečtěte si nejprve návod, jak ho správně používat.

Metoda přímého grilování

  1. Nastavte všechny hořáky na stejnou teplotu, dokud gril nedosáhne 260°C, protože při metodě přímého grilování jídlo připravujete přímo na rovnoměrně hořícím plameni. Tato metoda se používá na steaky, kotlety, žebírka, burgery a na další druhy masa, které není ve velkých kusech.
  2. Pokud grilujete plátky masa, nejprve ožehněte jeho strany, aby se uvnitř uzavřela šťáva, a maso v počátečním stadiu přípravy příliš často neotáčejte. Maso obracejte kovovou špachtlí nebo grilovacími kleštěmi a teploměrem na maso kontrolujte jeho teplotu, abyste zjistili, když bude hotové. Hovězí a jehněčí maso je připravené „na krvavo“ při 60 °C a dobře propečené při 77°C. Vepřové maso byste měli připravovat minimálně při 60 °C a nejlépe při 80 °C, telecí maso mezi 57 °C a 74 °C, kýtu při 60 °C a drůbež při 80 °C.
  3. Pokud budete grilovat zeleninu, nakrájejte ji nejprve na stejné kousky, aby se rovnoměrně připravila. Velké kusy můžete položit přímo na rošt grilu a menší kusy připravujte v grilovacím košíku, protože by mohly propadnout roštem. Občas je obraťte špachtlí nebo kleštěmi, abyste zabránili připálení.

Metoda nepřímého grilování

  1. Než gril zapnete, vložte pod vnitřní hořáky odkapávací tác. Pak gril zapněte podle bodů 1-3.
  2. Zapněte pouze krajní hořáky na vysokou teplotu a všechny vnitřní nechejte vypnuté, protože nepřímé grilování se podobá pečení v troubě, kterou zahřívá plynový plamen. Tato metoda se obvykle používá na velké kusy, např. pečeně.
  3. Až dosáhnete požadované teploty, stáhněte plameny, abyste tuto teplotu udrželi.
  4. Položte jídlo nad odkapávací tácek a připravte ho na požadovanou teplotu.

Tipy a upozornění:

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články