Jak grilovat na elektrickém grilu

Elektrické grily se používají uvnitř jako alternativa k venkovnímu grilování. Vytvářejí podobné výsledky jako tradiční grily.

Místo dřevěného uhlí nebo plynu  však používají jako zdroj tepla elektřinu. Existují dva typy elektrických grilů: otevřený gril, který vypadá podobně jako venkovní gril, a má jeden rošt na jídlo, a kontaktní gril, který zmačkne jídlo mezi dvě horké plochy. Na elektrickém grilu nezíská jídlo úplně stejnou chuť jako při venkovním grilování, ale díky rovnoměrné distribuci tepla a jednoduchosti vytváří dobré výsledky.

Co budete potřebovat:

  • otevřený gril nebo kontaktní gril
  • olej ve spreji
  • grilovací kleště
  • jídlo
  • digitální teploměr na vaření (na maso)
  • jemný prostředek na nádobí
  • houbu

Návod:

Používání otevřeného grilu

  1. Postavte otevřený gril na rovnou pracovní desku, ze které jste předtím všechno odklidili. Otevřený gril se zahřívá na vysokou teplotu a představuje riziko požáru.
  2. Pokud není rošt grilu nepřilnavý, nastříkejte ho lehce olejem ve spreji.
  3. Nechejte gril se zahřát. Některé otevřené grily mají nastavení pouze na zapnuto/vypnuto zatímco jiné Vám umožní zvolit přesnou teplotu. Pokud si nejste jisti jakou teplotu nastavit, zkuste ho nastavit na 200 °C. To je teplota, kterou dosahuje většina obvyklých grilů na dřevěné uhlí, a na kterou se většina jednoduchých vnitřních grilů automaticky zahřívá.
  4. Na zahřátý gril pomocí kleští položte jídlo. Nechejte jídlo, aby se z poloviny připravilo, a pak ho jednou obraťte. Když ho obrátíte pouze jednou, bude mít pravidelnou mřížku od roštu.
  5. Zkontrolujte vnitřní teplotu masa digitálním teploměrem na vaření a pak ho teprve vezměte z grilu.
  6. Odpojte gril a nechejte ho zcela vychladnout. Sejměte rošt a odkapávací tác a vše umyjte houbou v horké vodě s jemným prostředkem na nádobí. Potom gril otřete vlhkou houbou.

Používání kontaktního grilu

  1. Postavte kontaktní gril na čistou rovnou pracovní desku. Otřete grilovací plochy vlhkou houbou. Pod okraj dolní grilovací plochy položte odkapávací tác.
  2. Zapojte gril do zásuvky a zavřete obě plochy. Nechejte ho se zahřívat dokud se nerozsvítí kontrolka. Na většině kontaktních grilů bývá nahoře kontrolka, která se zapne, vypne nebo změní barvu, když je gril zahřátý.
  3. Otevřete gril a položte jídlo do středu spodní grilovací plochy. Gril zavřete a sepněte svorku na jeho držadle.
  4. Do jídla nezasahujte a nechejte ho se připravovat dokud nebude zcela hotové. Doba přípravy se liší podle druhu potraviny. Předpřipravené potraviny nebo ty, které nevyžadují moc přípravy, jako jsou uzeniny a zelenina, se připravují pouze několik minut, zatímco plátky masa mohou potřebovat až 20 minut. Během přípravy zůstaňte u grilu, aby se jídlo nespálilo, a abyste mohli zkontrolovat vnitřní teplotu masa digitálním teploměrem na vaření.
  5. Otevřete kontaktní gril a kleštěmi vyjměte jídlo. Odpojte gril a nechejte ho vychladnout zatímco bude mít otevřené grilovací plochy. Vychladlý gril otřete mokrou houbou a nechejte uschnout.

Tipy a upozornění:

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články