Jak grilovat na elektrickém grilu
Elektrické grily se používají uvnitř jako alternativa k venkovnímu grilování. Vytvářejí podobné výsledky jako tradiční grily.
Místo dřevěného uhlí nebo plynu však používají jako zdroj tepla elektřinu. Existují dva typy elektrických grilů: otevřený gril, který vypadá podobně jako venkovní gril, a má jeden rošt na jídlo, a kontaktní gril, který zmačkne jídlo mezi dvě horké plochy. Na elektrickém grilu nezíská jídlo úplně stejnou chuť jako při venkovním grilování, ale díky rovnoměrné distribuci tepla a jednoduchosti vytváří dobré výsledky.
Co budete potřebovat:
-
otevřený gril nebo kontaktní gril
-
olej ve spreji
-
grilovací kleště
-
jídlo
-
digitální teploměr na vaření (na maso)
-
jemný prostředek na nádobí
-
houbu
Návod:
Používání otevřeného grilu
-
Postavte otevřený gril na rovnou pracovní desku, ze které jste předtím všechno odklidili. Otevřený gril se zahřívá na vysokou teplotu a představuje riziko požáru.
-
Pokud není rošt grilu nepřilnavý, nastříkejte ho lehce olejem ve spreji.
-
Nechejte gril se zahřát. Některé otevřené grily mají nastavení pouze na zapnuto/vypnuto zatímco jiné Vám umožní zvolit přesnou teplotu. Pokud si nejste jisti jakou teplotu nastavit, zkuste ho nastavit na 200 °C. To je teplota, kterou dosahuje většina obvyklých grilů na dřevěné uhlí, a na kterou se většina jednoduchých vnitřních grilů automaticky zahřívá.
-
Na zahřátý gril pomocí kleští položte jídlo. Nechejte jídlo, aby se z poloviny připravilo, a pak ho jednou obraťte. Když ho obrátíte pouze jednou, bude mít pravidelnou mřížku od roštu.
-
Zkontrolujte vnitřní teplotu masa digitálním teploměrem na vaření a pak ho teprve vezměte z grilu.
-
Odpojte gril a nechejte ho zcela vychladnout. Sejměte rošt a odkapávací tác a vše umyjte houbou v horké vodě s jemným prostředkem na nádobí. Potom gril otřete vlhkou houbou.
Používání kontaktního grilu
-
Postavte kontaktní gril na čistou rovnou pracovní desku. Otřete grilovací plochy vlhkou houbou. Pod okraj dolní grilovací plochy položte odkapávací tác.
-
Zapojte gril do zásuvky a zavřete obě plochy. Nechejte ho se zahřívat dokud se nerozsvítí kontrolka. Na většině kontaktních grilů bývá nahoře kontrolka, která se zapne, vypne nebo změní barvu, když je gril zahřátý.
-
Otevřete gril a položte jídlo do středu spodní grilovací plochy. Gril zavřete a sepněte svorku na jeho držadle.
-
Do jídla nezasahujte a nechejte ho se připravovat dokud nebude zcela hotové. Doba přípravy se liší podle druhu potraviny. Předpřipravené potraviny nebo ty, které nevyžadují moc přípravy, jako jsou uzeniny a zelenina, se připravují pouze několik minut, zatímco plátky masa mohou potřebovat až 20 minut. Během přípravy zůstaňte u grilu, aby se jídlo nespálilo, a abyste mohli zkontrolovat vnitřní teplotu masa digitálním teploměrem na vaření.
-
Otevřete kontaktní gril a kleštěmi vyjměte jídlo. Odpojte gril a nechejte ho vychladnout zatímco bude mít otevřené grilovací plochy. Vychladlý gril otřete mokrou houbou a nechejte uschnout.
Tipy a upozornění:
Autor: Lenka Kostková