Jak grilovat na grilu na dřevěné uhlí
Jídlo grilované na dřevěném uhlí je chutné, ale musíte umět gril správně používat, abyste při přípravě steaků, uzenin, kuřete nebo zeleniny dosáhli těch nejlepších výsledků.
Dva nejdůležitější triky při grilování spočívají ve správném množství dřevěného uhlí a ve hlídání času, když dáte jídlo na gril.
Co budete potřebovat:
-
místo venku (zahradu, dvůr, kemp)
-
gril
-
dřevěné uhlí
-
zapalovací kapalinu
-
zápalky nebo zapalovač
-
jídlo
-
pomůcky a nádobí
Návod:
-
Gril postavte na místo v dostatečné vzdálenosti od předmětů, které by mohlo horko z grilu spálit nebo roztavit.
-
Vyčistěte z grilu starý popel a nespálené zbytky uhlí.
-
Dejte do grilu nové uhlí a naskládejte ho na hromadu do jeho středu.
-
Použijte zapalovací kapalinu anebo uhlí, které je už touto kapalinou napuštěné. Zapalovací kapalinu pak odstraňte z dosahu předtím, než uhlí zapálíte. Pokud má komín grilu klapku, otevřete ji.
-
Opatrně uhlí zapalte. Až se rozhoří, pohrabáčem ho rozhrabejte a upravte po celé ploše grilu.
-
Nechejte víko grilu otevřené, dokud se nezačne uhlí na okrajích pokrývat šedou vrstvou popela, což je asi za 20 minut. Mezitím můžete připravit jídlo na grilování.
-
Položte rošt nad uhlí a zavřete víko grilu.
-
Štětcem natřete rošt olejem, díky čemuž se pak jídlo nebude k němu tolik přichytávat.
-
Na rošt položte maso nebo jiné potraviny, které chcete grilovat. Silnějšími konci maso nasměrujte na rozpálenější části grilu.
-
Neobracejte maso vidličkou. Obracejte ho kleštěmi nebo špachtlí, aby uvnitř zůstala šťáva a maso nebylo vysušené.
Tipy a upozornění:
-
Nakrájenou zeleninu dejte na alobal spolu s olivovým olejem nebo máslem a kořením, takže se pak nebudete muset bát, že Vám jednotlivé kousky spadnou do ohně.
-
Při práci se zápalkami, otevřeným ohněm a grilem buďte vždy opatrní.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková