Jak grilovat na grilu na dřevěné uhlí

Jídlo grilované na dřevěném uhlí je chutné, ale musíte umět gril správně používat, abyste při přípravě steaků, uzenin, kuřete nebo zeleniny dosáhli těch nejlepších výsledků.

Dva nejdůležitější triky při grilování spočívají ve správném množství dřevěného uhlí a ve hlídání času, když dáte jídlo na gril.

Co budete potřebovat: 

  • místo venku (zahradu, dvůr, kemp)
  • gril
  • dřevěné uhlí
  • zapalovací kapalinu
  • zápalky nebo zapalovač
  • jídlo
  • pomůcky a nádobí

Návod:

  1. Gril postavte na místo v dostatečné vzdálenosti od předmětů, které by mohlo horko z grilu spálit nebo roztavit.
  2. Vyčistěte z grilu starý popel a nespálené zbytky uhlí.
  3. Dejte do grilu nové uhlí a naskládejte ho na hromadu do jeho středu.
  4. Použijte zapalovací kapalinu anebo uhlí, které je už touto kapalinou napuštěné. Zapalovací kapalinu pak odstraňte z dosahu předtím, než uhlí zapálíte. Pokud má komín grilu klapku, otevřete ji.
  5. Opatrně uhlí zapalte. Až se rozhoří, pohrabáčem ho rozhrabejte a upravte po celé ploše grilu.
  6. Nechejte víko grilu otevřené, dokud se nezačne uhlí na okrajích pokrývat šedou vrstvou popela, což je asi za 20 minut. Mezitím můžete připravit jídlo na grilování.
  7. Položte rošt nad uhlí a zavřete víko grilu.
  8. Štětcem natřete rošt olejem, díky čemuž se pak jídlo nebude k němu tolik přichytávat.
  9. Na rošt položte maso nebo jiné potraviny, které chcete grilovat. Silnějšími konci maso nasměrujte na rozpálenější části grilu.
  10. Neobracejte maso vidličkou. Obracejte ho kleštěmi nebo špachtlí, aby uvnitř zůstala šťáva a maso nebylo vysušené.

Tipy a upozornění:

  • Nakrájenou zeleninu dejte na alobal spolu s olivovým olejem nebo máslem a kořením, takže se pak nebudete muset bát, že Vám jednotlivé kousky spadnou do ohně.
  • Při práci se zápalkami, otevřeným ohněm a grilem buďte vždy opatrní.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…