Jak kupovat kávu na espreso

Jedním z největších problémů při přípravě espresa doma je rozhodnout se, v jaké formě kávu kupovat.

Nabízí se mnoho příležitostí k experimentování, protože výběr druhů kávy na espreso se v průběhu let zvýšil. Káva na espreso může být ve třech formách:

  • mletá káva v plechovce nebo v sáčku
  • kapsle
  • celá kávová zrna

Mletá káva.

Většina mleté kávy v supermarketech bývá v plechovkách nebo v sáčcích a jsou to téměř vždy směsi. Na espreso musí vždy být káva tmavě pražená. Avšak i když koupíte mletou tmavě praženou kávu, většinou bývá namletá příliš nahrubo, takže se nehodí na domácí přípravu espresa.
Aby se jednalo o správnou kávu na espreso, musí být na ní uvedeno něco jako „vhodná na espreso“ nebo „jemně mletá na espreso“. Tyto druhy kávy jsou určeny speciálně na espreso a pochází z různých lokalit.
Mletá káva však má i své nevýhody. Především mletá balená káva není nikdy tak čerstvá jako právě namletá zrna. A dále není velký výběr mleté kávy na espreso.

Kávové kapsle.

Kávové kapsle jsou nejnovějším trendem při vaření kávy. Fungují podobně jako pytlíky čaje a používají se do kávovarů, do kterých jsou určené. Některé kávovary na espreso jsou určené jen na kapsle, na které mají zařízení.
Výhodou kávových kapslí na espreso je skutečnost, že se snadno používají. V kávové kapsli najdete správné množství kávy na uvaření espresa a začátečníci si nemusí dělat starosti. Kapsli jednoduše vložíte do přístroje a zapnete ho. Systém je jednoduchý.
Nevýhody kapslí jsou dvojí. První z nich je, že jsou drahé. Ve srovnání s mletou kávou nebo kávovými zrny za kávové kapsle zaplatíte mnohem více. Vyjde Vám proto levněji koupit si mletou kávu nebo zrna.
Zadruhé kávových kapslí není velký výběr. Některé kapsle se vyrábějí pouze do určitých kávovarů, takže pokud jej nemáte, nemůžete používat ani tyto kapsle. Přestože kapslí je větší výběr než mleté kávy, nabízejí méně možností než celá kávová zrna.
Kávové kapsle se hodí pro začátečníky. Většina začátečníků se však přesune k normální kávě, jen co si uvědomí, že vaření espresa není tak obtížné, a že platí mnohem více za kapsle, ze kterých získají méně čerstvou kávu.

Celá kávová zrna.

Zdaleka nejlepší metodou při vaření espresa je umlet si celá kávová zrna těsně před vařením. Tím zajistíte nejvyšší kvalitu a čerstvost.
Kávová zrna se prodávají ve dvou formách. Čerstvé na váhu a  v uzavřených pytlících. 

Hlavním pravidlem u kávy je, že vzduch je jejím nepřítelem. Když budete kupovat kávová zrna, je zásadní, aby byla co nejčerstvější. Výhodou zrn v uzavřených pytlících je, že jsou chráněná před vzduchem. Když pytlík otevřete, budete mít čerstvá kávová zrna.
Prodej na váhu je odlišný případ. Kávová zrna mohou být upražená ještě ten den, ale také nemusí. Speciální obchody s kávou jsou v tomto o něco spolehlivější než obchody s potravinami.
Kávová zrna můžete koupit v obchodech s potravinami nebo ve speciálních obchodech s kávou. Kupujte tmavě praženou kávu a nemějte strach experimentovat, dokud neobjevíte nejlepší zrna na Vaše espreso. 

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články