Jak nabrousit nůž do mlýnku na maso

Mlýnek na maso je kuchyňský přístroj, který přeměňuje kusy masa na mleté maso tak, že ho rozdrtí, rozseká a protlačí mnoha otvory v mlecím disku.

Mlýnky na maso mohou být poháněné elektřinou nebo ručně a existují v mnoha velikostech, které se odvíjí od vnitřní kapacity mlýnku a jeho určení.  Domácí i komerční mlýnky všech velikostí však mají jedno společné: v průběhu času se jejich nože ztupí a nejsou tak výkonné.  Řešením je nůž znovu nabrousit.

Co budete potřebovat:

  • mlýnek na maso
  • silné ochranné rukavice
  • nůž z mlýnku na maso
  • hadr
  • brousek
  • vodu

Návod:

  1. Odpojte elektrický mlýnek ze zásuvky a pak z něj vyjměte nůž. Noste přitom silné pracovní rukavice, abyste se chránili před pořezáním. Nůž mlýnku je součást se čtyřmi čepelemi ve tvaru kříže, kterou podle návodu vyjměte.
  2. Nůž z mlýnku berte jako soustavu nožů, které rotují kolem středu, a proto ho bruste jako čtyři samostatné nože.
  3. Kolem jedné z čepelí omotejte hadr, abyste si ještě lépe ochránili ruku v rukavici, a držte tuto čepel stejně jako držadlo běžného nože. Přiložte protější čepel k brousku v úhlu 20°.
  4. Táhněte čepel po brousku od středu k vnějšímu okraji. Pak čepel vraťte do původní pozice a pohyb opakujte. Pokud je čepel tupá a opotřebovaná, bude potřebovat 12 přetáhnutí.
  5. Nůž otočte a táhněte druhou stranu čepele v úhlu 20° po brousku. Ostří táhněte až 12x, abyste ho dokonale vybrousili.
  6. Přemístěte hadr na druhou čepel a opakujte u ní celý postup. Totéž udělejte u všech čtyř čepelí, s každou zacházejte, jakoby to byl samostatný nůž, který potřebuje nabrousit z obou stran. Nabroušený nůž z mlýnku pak opláchněte vodou, abyste z něj smyli částice kovu. Osušte ho a vložte zpět do mlýnku.

Tipy a upozornění:

  • Při manipulaci s nožem z mlýnku vždy používejte ochranné rukavice, abyste předešli pořezání se o jeho ostří.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články