Jak nabrousit nůž do mlýnku na maso
Mlýnek na maso je kuchyňský přístroj, který přeměňuje kusy masa na mleté maso tak, že ho rozdrtí, rozseká a protlačí mnoha otvory v mlecím disku.
Mlýnky na maso mohou být poháněné elektřinou nebo ručně a existují v mnoha velikostech, které se odvíjí od vnitřní kapacity mlýnku a jeho určení. Domácí i komerční mlýnky všech velikostí však mají jedno společné: v průběhu času se jejich nože ztupí a nejsou tak výkonné. Řešením je nůž znovu nabrousit.
Co budete potřebovat:
-
mlýnek na maso
-
silné ochranné rukavice
-
nůž z mlýnku na maso
-
hadr
-
brousek
-
vodu
Návod:
-
Odpojte elektrický mlýnek ze zásuvky a pak z něj vyjměte nůž. Noste přitom silné pracovní rukavice, abyste se chránili před pořezáním. Nůž mlýnku je součást se čtyřmi čepelemi ve tvaru kříže, kterou podle návodu vyjměte.
-
Nůž z mlýnku berte jako soustavu nožů, které rotují kolem středu, a proto ho bruste jako čtyři samostatné nože.
-
Kolem jedné z čepelí omotejte hadr, abyste si ještě lépe ochránili ruku v rukavici, a držte tuto čepel stejně jako držadlo běžného nože. Přiložte protější čepel k brousku v úhlu 20°.
-
Táhněte čepel po brousku od středu k vnějšímu okraji. Pak čepel vraťte do původní pozice a pohyb opakujte. Pokud je čepel tupá a opotřebovaná, bude potřebovat 12 přetáhnutí.
-
Nůž otočte a táhněte druhou stranu čepele v úhlu 20° po brousku. Ostří táhněte až 12x, abyste ho dokonale vybrousili.
-
Přemístěte hadr na druhou čepel a opakujte u ní celý postup. Totéž udělejte u všech čtyř čepelí, s každou zacházejte, jakoby to byl samostatný nůž, který potřebuje nabrousit z obou stran. Nabroušený nůž z mlýnku pak opláchněte vodou, abyste z něj smyli částice kovu. Osušte ho a vložte zpět do mlýnku.
Tipy a upozornění:
-
Při manipulaci s nožem z mlýnku vždy používejte ochranné rukavice, abyste předešli pořezání se o jeho ostří.
Autor: Martina Dvořáková