Jak nabrousit nůž do mlýnku na maso

Mlýnek na maso je kuchyňský přístroj, který přeměňuje kusy masa na mleté maso tak, že ho rozdrtí, rozseká a protlačí mnoha otvory v mlecím disku.

Mlýnky na maso mohou být poháněné elektřinou nebo ručně a existují v mnoha velikostech, které se odvíjí od vnitřní kapacity mlýnku a jeho určení.  Domácí i komerční mlýnky všech velikostí však mají jedno společné: v průběhu času se jejich nože ztupí a nejsou tak výkonné.  Řešením je nůž znovu nabrousit.

Co budete potřebovat:

  • mlýnek na maso
  • silné ochranné rukavice
  • nůž z mlýnku na maso
  • hadr
  • brousek
  • vodu

Návod:

  1. Odpojte elektrický mlýnek ze zásuvky a pak z něj vyjměte nůž. Noste přitom silné pracovní rukavice, abyste se chránili před pořezáním. Nůž mlýnku je součást se čtyřmi čepelemi ve tvaru kříže, kterou podle návodu vyjměte.
  2. Nůž z mlýnku berte jako soustavu nožů, které rotují kolem středu, a proto ho bruste jako čtyři samostatné nože.
  3. Kolem jedné z čepelí omotejte hadr, abyste si ještě lépe ochránili ruku v rukavici, a držte tuto čepel stejně jako držadlo běžného nože. Přiložte protější čepel k brousku v úhlu 20°.
  4. Táhněte čepel po brousku od středu k vnějšímu okraji. Pak čepel vraťte do původní pozice a pohyb opakujte. Pokud je čepel tupá a opotřebovaná, bude potřebovat 12 přetáhnutí.
  5. Nůž otočte a táhněte druhou stranu čepele v úhlu 20° po brousku. Ostří táhněte až 12x, abyste ho dokonale vybrousili.
  6. Přemístěte hadr na druhou čepel a opakujte u ní celý postup. Totéž udělejte u všech čtyř čepelí, s každou zacházejte, jakoby to byl samostatný nůž, který potřebuje nabrousit z obou stran. Nabroušený nůž z mlýnku pak opláchněte vodou, abyste z něj smyli částice kovu. Osušte ho a vložte zpět do mlýnku.

Tipy a upozornění:

  • Při manipulaci s nožem z mlýnku vždy používejte ochranné rukavice, abyste předešli pořezání se o jeho ostří.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak udržovat mlýnek na maso v čistotě

Když budete mlýnek na maso udržovat v čistotě, nebudou se v něm usazovat zbytky, které by ho ucpaly, nebo ještě...
více…

Jak poskládat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso nepatří jen do minulosti. Snadno se s nimi pracuje a nabízejí uživateli relativně zdravou...
více…

Jak z mlýnku na maso odstranit rez

Když budete Váš mlýnek na maso udržovat bez špíny a rzi, zajistíte, že zůstane v dobrém stavu pro příští...
více…

Jak čistit mlýnek na maso

Při zpracovávání masa doma je podstatná důkladná čistota, ať už na mlýnku na maso připravujte mleté maso na...
více…

Návod k mlýnku na maso

Existují tři typy mlýnků na maso: ruční, elektrické a mlecí příslušenství ke kuchyňskému robotu. Přestože...
více…

Jak odhalit a vyřešit problémy s mlýnkem na maso

V mlýnku na maso si doma můžete připravovat mleté maso na sekanou nebo klobásy. Můžete ho také použít na mletí...
více…

Jak připojit mlýnek na maso k elektrickému motoru

Ruční mlýnek na maso můžete připojit k elektrickému motoru pomocí nenákladné sady na převod. Několikahodinové...
více…

Odstranění rzi z mlecího kotouče mlýnku na maso

Z mlecího kotouče mlýnku na maso můžete bez problémů odstranit rez, takže bude znovu v dobrém stavu a připravený...
více…

Jak používat elektrický mlýnek na maso

Elektrický mlýnek na maso Vám rychle umele Vámi vybrané maso na přípravu sekané, klobás a na další jídla...
více…

Jak používat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso se používají v kuchyni na rychlé namletí většího množství masa, zeleniny nebo jiných...
více…