Jak odhalit a vyřešit problémy s mlýnkem na maso
V mlýnku na maso si doma můžete připravovat mleté maso na sekanou nebo klobásy. Můžete ho také použít na mletí zeleniny. Mlýnky často mívají více mlecích disků na jemné, střední a hrubé mletí.
Také mohou mít nástavec na plnění klobás. U mlýnků na maso může nastat problém s jejich čištěním, špatným mletím nebo ucpáváním. Tyto situace můžete vyřešit pomocí následujících kroků.
Co budete potřebovat:
- starý chleba
Návod:
- Pokud se Vám nedaří mlýnek na maso zcela vyčistit, pomelte v něm kus starého chleba. Chléb pomůže vymést z vnitřku usazené zbytky. Nestrkejte do mlýnku ruce ve snaze zbytky uvolnit. Pravidelně umývejte části mlýnku v horké vodě a před uskladněním je natřete jedlým olejem.
- Pokud máte problémy při mletí, nakrájejte maso na menší kousky a před mletím z něj odstraňte kosti a tuhé šlachy. Pokud ryby při mletí ztrácí šťávu, dejte je vychladit, ne však zmrazit.
- Pokud jde mletí ztuha nebo se mlýnek ucpává, odkrájejte z masa tuk a použijte ho na promazávání mlýnku. Než začnete mlet dále, spusťte u mlýnku krátce zpětný chod, aby se uvolnilo ucpání, a pak do něj dejte odkrájený tuk. Pomletý tuk vyhoďte.
- Pokud se klobásy zpočátku plní obtížně, nechejte asi 5 cm střívka viset přes konec nástavce. Aby nebyly klobásy příliš dlouhé, pravidelně zakruťte střívko. Pamatujte na to, že klobásy při tepelné úpravě nabudou, proto je nedělejte příliš silné, aby pak při tepelné úpravě nepopraskaly.