Jak ošetřit plynový gril před použitím

Mnoho lidí považuje za vhodné před použitím gril ošetřit ochrannou vrstvou. Jídlo pak prý z něj lépe chutná a ošetřením se na rošt budou potraviny méně lepit a připékat.

Ačkoli každý rád používá nový gril, stojí za tu námahu ho nejprve řádně ošetřit. Připravené jídlo pak bude mít od samého počátku lepší chuť.

Co budete potřebovat:

  • prostředek na nádobí
  • houbu
  • drátěný kartáč
  • olej na vaření

Návod:

  1. Vyjměte z grilu tácek a důkladně vydrhněte rošt drátěným kartáčem. Pak rošt vydrhněte houbou s prostředkem na nádobí, důkladně opláchněte a odstraňte zbytky prostředku na nádobí.
  2. Na kovový rošt nastříkejte olej ve spreji tak, aby se jím dráty zcela pokryly. Papírovou utěrkou olej rozetřete po celém jeho povrchu. Dávejte přitom pozor, abyste žádné místo nevynechali.
  3. Zapněte gril a nastavte, aby se zahřál na 200 °C, a pak pevně zavřete víko nad roštem.
  4. Sledujte teplotu grilu, až dosáhne 200 °C, a pak ho nechejte na této teplotě po dobu asi 45 minut. Víko nechejte zavřené.
  5. Vypněte gril, nechejte přitom víko stále zavřené a nechejte ho zcela vychladnout, dokud nebude studený na dotek.
  6. Totéž několikrát zopakujte a pokaždé přitom proveďte všechny kroky. Tím spálíte veškeré chemikálie, barvy a znečištění, které zůstaly na roštu z výroby.

Tipy a upozornění:

  • Při zapalování grilu nechejte víko otevřené, protože zavřené by mohlo horkem vyletět.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články