Jak ošetřit plynový gril před použitím
Mnoho lidí považuje za vhodné před použitím gril ošetřit ochrannou vrstvou. Jídlo pak prý z něj lépe chutná a ošetřením se na rošt budou potraviny méně lepit a připékat.
Ačkoli každý rád používá nový gril, stojí za tu námahu ho nejprve řádně ošetřit. Připravené jídlo pak bude mít od samého počátku lepší chuť.
Co budete potřebovat:
-
prostředek na nádobí
-
houbu
-
drátěný kartáč
-
olej na vaření
Návod:
-
Vyjměte z grilu tácek a důkladně vydrhněte rošt drátěným kartáčem. Pak rošt vydrhněte houbou s prostředkem na nádobí, důkladně opláchněte a odstraňte zbytky prostředku na nádobí.
-
Na kovový rošt nastříkejte olej ve spreji tak, aby se jím dráty zcela pokryly. Papírovou utěrkou olej rozetřete po celém jeho povrchu. Dávejte přitom pozor, abyste žádné místo nevynechali.
-
Zapněte gril a nastavte, aby se zahřál na 200 °C, a pak pevně zavřete víko nad roštem.
-
Sledujte teplotu grilu, až dosáhne 200 °C, a pak ho nechejte na této teplotě po dobu asi 45 minut. Víko nechejte zavřené.
-
Vypněte gril, nechejte přitom víko stále zavřené a nechejte ho zcela vychladnout, dokud nebude studený na dotek.
-
Totéž několikrát zopakujte a pokaždé přitom proveďte všechny kroky. Tím spálíte veškeré chemikálie, barvy a znečištění, které zůstaly na roštu z výroby.
Tipy a upozornění:
-
Při zapalování grilu nechejte víko otevřené, protože zavřené by mohlo horkem vyletět.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková