Jak pečovat o kuchyňský mixér

Mixér je užitečný v každém ročním období. Lidé ho zvláště rádi používají v létě, když je horko.

Mixér přijde vhod na přípravu ledových míchaných nápojů, smoothie nebo ovocných nápojů. V zimě je zase užitečný na mixování polévek a dipů, když probíhá fotbalová sezóna. V kterékoli roční době se dá použít na přípravu kojenecké stravy. Protože je mixér v kuchyni takto cenný, je důležité o něj pečovat a udržovat ho, aby dlouho vydržel.

Co budete potřebovat:

  • vodu
  • jemný prostředek na nádobí
  • houbu nebo hadr na nádobí
  • vatu na tyčinkách
  • starý zubní kartáček s měkkými štětinami

Návod

  1. Chraňte elektrické součásti mixéru. Nedovolte, aby vznikla změť kabelů s jinými elektrickými spotřebiči. Neponořujte základnu mixéru do vody.
  2. Naplňujte mixér opatrně a sledujte přitom čáru na maximální plnění. Tuto čáru nikdy nepřekračujte. Pokud byste mixér přeplnili, motor bude pomalejší. Pokud se tak stane, odeberte část surovin do jiné nádoby až k čáře a mixujte nadvakrát.
  3. Namočte houbu nebo hadr ve vodě s prostředkem na nádobí. Důkladně vyždímejte. Vlhkým hadrem setřete povrch základny, její spodek a nožičky a okolí spínačů.
  4. Po použití mixéru utírejte okolí spínačů houbou nebo hadrem, pokud je to možné. Špatně přístupná místa kolem spínačů nebo mezi nimi vytírejte vatou na tyčince, event. měkkým zubním kartáčkem.
  5. Rozeberte mixér. Umyjte všechny plastové a gumové součásti ručně v teplé vodě s mycím prostředkem. Důkladně otřete gumové těsnění. Pokud máte plastovou nádobu, umývejte ji v rukou. Pokud máte skleněnou, můžete ji mýt v myčce ve spodní přihrádce obrácenou „vzhůru nohama“. Znovu mixér složte.

Tipy a upozornění:

  • Natřete gumové těsnění mixéru kapkou rostlinného oleje, než mixér složíte, tím ho udržíte pružné.
  • Skladujte mixér zcela složený přikrytý víkem, aby se dovnitř nedostala špína, prach nebo zbytky jídla.
  • Neotírejte základu mixéru příliš mokrým hadrem nebo houbou, což se příliš neliší od jejího namočení do vody.
  • Zacházejte s plastovou nádobou opatrně. Zvedejte ji ze základny oběma rukama, protože držadlo může během času kvůli velkému zatížení prasknout nebo se ulomit.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články