Jak péct na propanovém grilu

Když máte plynový gril na propan butan, nemusíte se omezovat pouze na maso a kebaby.

Můžete se předvést před sousedy čerstvým pečivem k uzeninám, anebo k narozeninám naservírovat domácí koláč. Při správném naplánování a rozvržení můžete venku na grilu upéct také zapečená jídla, dezerty a dokonce i chléb. V letním horku Vám pečení na venkovním propanovém grilu umožní vyhnout se horku v domě, které vznikne při používání trouby. Pokud trávíte dovolenou v karavanu, pečení na grilu Vám pomůže rozšířit Váš jídelníček.

Co budete potřebovat:

  • plynový gril s víkem
  • velký plech na cukroví
  • nádobu na pečení
  • drátěnou mřížku
  • jídlo, které budete péct
  • kuchyňský teploměr

Návod:

  1. Na grilovací povrch propanového grilu položte plech na cukroví. Do středu plechu postavte nádobu na pečení a na ni položte drátěnou mřížku. Tím jídlo zvednete nad zdroj tepla, takže se místo grilování bude péct.
  2. Nastavte gril na požadovanou teplou a nechejte ho při zavřeném víku 10 minut zahřát. Jídlo, které chcete péct, položte na plech na cukroví, a rychle zavřete víko. Víko drží teplo uvnitř a z grilu dělá jakousi troubu, takže ho během pečení neotvírejte.
  3. Pečte jídlo po dobu doporučenou v receptu. Jídlo se často upeče rychleji na grilu než v troubě, takže ho zkontrolujte o pár minut dřív než byste to udělali jindy. Pokud pečete něco, co vyžaduje větší přesnost, např. chléb, kontrolujte teplotu teploměrem.
  4. Vyndejte z grilu jídlo, které pečete, nechejte ho vychladnout a můžete se do něj pustit.

Tipy a upozornění:

  • Nejprve upečte housky, aby mohly vychladnout zatímco se budou péct hamburgery nebo jiné uzeniny.
  • Abyste optimálně využili gril, pečte více jídel zároveň, ale musíte si být jisti, že potřebují stejnou teplotu.
  • Pokud se jídlo na spodu připaluje, zvedněte ho výš nad zdroj tepla.
  • Když pracujete s horkým grilem, buďte vždy opatrní a používejte vhodné pomůcky.
  • Při zapalování grilu nechejte jeho víko otevřené a zavřete ho až když budou všechny hořáky zapálené.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články