Jak péct na propanovém grilu

Když máte plynový gril na propan butan, nemusíte se omezovat pouze na maso a kebaby.

Můžete se předvést před sousedy čerstvým pečivem k uzeninám, anebo k narozeninám naservírovat domácí koláč. Při správném naplánování a rozvržení můžete venku na grilu upéct také zapečená jídla, dezerty a dokonce i chléb. V letním horku Vám pečení na venkovním propanovém grilu umožní vyhnout se horku v domě, které vznikne při používání trouby. Pokud trávíte dovolenou v karavanu, pečení na grilu Vám pomůže rozšířit Váš jídelníček.

Co budete potřebovat:

  • plynový gril s víkem
  • velký plech na cukroví
  • nádobu na pečení
  • drátěnou mřížku
  • jídlo, které budete péct
  • kuchyňský teploměr

Návod:

  1. Na grilovací povrch propanového grilu položte plech na cukroví. Do středu plechu postavte nádobu na pečení a na ni položte drátěnou mřížku. Tím jídlo zvednete nad zdroj tepla, takže se místo grilování bude péct.
  2. Nastavte gril na požadovanou teplou a nechejte ho při zavřeném víku 10 minut zahřát. Jídlo, které chcete péct, položte na plech na cukroví, a rychle zavřete víko. Víko drží teplo uvnitř a z grilu dělá jakousi troubu, takže ho během pečení neotvírejte.
  3. Pečte jídlo po dobu doporučenou v receptu. Jídlo se často upeče rychleji na grilu než v troubě, takže ho zkontrolujte o pár minut dřív než byste to udělali jindy. Pokud pečete něco, co vyžaduje větší přesnost, např. chléb, kontrolujte teplotu teploměrem.
  4. Vyndejte z grilu jídlo, které pečete, nechejte ho vychladnout a můžete se do něj pustit.

Tipy a upozornění:

  • Nejprve upečte housky, aby mohly vychladnout zatímco se budou péct hamburgery nebo jiné uzeniny.
  • Abyste optimálně využili gril, pečte více jídel zároveň, ale musíte si být jisti, že potřebují stejnou teplotu.
  • Pokud se jídlo na spodu připaluje, zvedněte ho výš nad zdroj tepla.
  • Když pracujete s horkým grilem, buďte vždy opatrní a používejte vhodné pomůcky.
  • Při zapalování grilu nechejte jeho víko otevřené a zavřete ho až když budou všechny hořáky zapálené.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…