Jak péct na propanovém grilu
Když máte plynový gril na propan butan, nemusíte se omezovat pouze na maso a kebaby.
Můžete se předvést před sousedy čerstvým pečivem k uzeninám, anebo k narozeninám naservírovat domácí koláč. Při správném naplánování a rozvržení můžete venku na grilu upéct také zapečená jídla, dezerty a dokonce i chléb. V letním horku Vám pečení na venkovním propanovém grilu umožní vyhnout se horku v domě, které vznikne při používání trouby. Pokud trávíte dovolenou v karavanu, pečení na grilu Vám pomůže rozšířit Váš jídelníček.
Co budete potřebovat:
-
plynový gril s víkem
-
velký plech na cukroví
-
nádobu na pečení
-
drátěnou mřížku
-
jídlo, které budete péct
-
kuchyňský teploměr
Návod:
-
Na grilovací povrch propanového grilu položte plech na cukroví. Do středu plechu postavte nádobu na pečení a na ni položte drátěnou mřížku. Tím jídlo zvednete nad zdroj tepla, takže se místo grilování bude péct.
-
Nastavte gril na požadovanou teplou a nechejte ho při zavřeném víku 10 minut zahřát. Jídlo, které chcete péct, položte na plech na cukroví, a rychle zavřete víko. Víko drží teplo uvnitř a z grilu dělá jakousi troubu, takže ho během pečení neotvírejte.
-
Pečte jídlo po dobu doporučenou v receptu. Jídlo se často upeče rychleji na grilu než v troubě, takže ho zkontrolujte o pár minut dřív než byste to udělali jindy. Pokud pečete něco, co vyžaduje větší přesnost, např. chléb, kontrolujte teplotu teploměrem.
-
Vyndejte z grilu jídlo, které pečete, nechejte ho vychladnout a můžete se do něj pustit.
Tipy a upozornění:
-
Nejprve upečte housky, aby mohly vychladnout zatímco se budou péct hamburgery nebo jiné uzeniny.
-
Abyste optimálně využili gril, pečte více jídel zároveň, ale musíte si být jisti, že potřebují stejnou teplotu.
-
Pokud se jídlo na spodu připaluje, zvedněte ho výš nad zdroj tepla.
-
Když pracujete s horkým grilem, buďte vždy opatrní a používejte vhodné pomůcky.
-
Při zapalování grilu nechejte jeho víko otevřené a zavřete ho až když budou všechny hořáky zapálené.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková