Jak poskládat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso nepatří jen do minulosti. Snadno se s nimi pracuje a nabízejí uživateli relativně zdravou alternativu ke kupovanému mletému masu. Při mletí masa můžete ovlivňovat kvalitu i množství výsledného produktu. Složení ručního mlýnku na maso zvládne téměř každý pouze s minimální přípravou. 

Co budete potřebovat:

  • silnou pevnou pracovní desku nebo stůl
  • mlýnek na maso s upevňovacím mechanismem
  • kliku se šroubem
  • mlecí čepele (nože) a kotouč
  • šestihrannou nebo křídlovou matici (s podložkou)
  • gumový nebo dřevěný klínek

Návod:

  1. Zkontrolujte, jestli jsou všechny části mlýnku bez rzi, očistěte je a osušte. Části se mohou lišit, ale všeobecně se mlýnek skládá z těla, které se připevňuje k pracovní desce, z držadla se šroubem na připevnění, z kovového kotouče, čepelí a matice nebo objímky.
  2. Připevněte kliku šroubem k tělu mlýnku. Klika se po upevnění musí volně otáčet, protože tření by ztěžovalo mletí a vytlačování masa a poškozovalo pracovní desku. K připevnění mlýnku k pracovnímu povrchu budete možná potřebovat gumový či dřevěný klínek, abyste ochránili pracovní desku.
  3. Ke šneku připojte čepele a kotouč. Čím menší jsou v kotouči otvory, tím jemněji bude maso namleté. Novější modely s objímkou mají kratší přední část šneku, která drží čepele a kotouč. Starší mlýnky ji mají delší, protože čepele a kotouč přidržuje vepředu šestihranná nebo křídlová matice; často také mají jen jednu čepel (nůž).
  4. Když je mlýnek složený, připevněte ho k pevnému pracovnímu povrchu, na spodní stranu desky můžete použít klínek. Tělo mlýnku se při otáčení klikou nesmí hýbat a klika se musí volně otáčet dokola. Když mlýnek připevníte a vyzkoušíte, můžete začít s mletím.
  5. Po použití mlýnek umyjte v teplé vodě s prostředkem na nádobí, důkladně ho osušte a naneste na něj tenkou vrstvu jedlého oleje, aby se na něm netvořila rez. Uskladněte ho zabalený do látky nebo v papírovém sáčku na suchém místě. Správným čištěním a skladováním mlýnku a všech jeho částí zajistíte jeho dlouhý život.

Tipy a upozornění:

  • Když skončíte s mletím masa, dejte do mlýnku pomlet suché kůrky chleba, čím z něj odstraníte zbytky masa.
  • Čepele (nože) jsou ostré a musíte s nimi zacházet opatrně.
  • Když do mlýnku přidáváte  maso, dávejte pozor na prsty, protože byste snadno mohli přijít k úrazu!
  • Používáním kovového nástroje na tlačení masa do mlýnku byste mohli poškodit tento nástroj nebo mlýnek. Pohyb šneku (šroubu) v mlýnku si maso sám vtáhne dovnitř, takže stačí pouze otáčet klikou.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak udržovat mlýnek na maso v čistotě

Když budete mlýnek na maso udržovat v čistotě, nebudou se v něm usazovat zbytky, které by ho ucpaly, nebo ještě...
více…

Jak nabrousit nůž do mlýnku na maso

Mlýnek na maso je kuchyňský přístroj, který přeměňuje kusy masa na mleté maso tak, že ho rozdrtí, rozseká a...
více…

Jak z mlýnku na maso odstranit rez

Když budete Váš mlýnek na maso udržovat bez špíny a rzi, zajistíte, že zůstane v dobrém stavu pro příští...
více…

Jak čistit mlýnek na maso

Při zpracovávání masa doma je podstatná důkladná čistota, ať už na mlýnku na maso připravujte mleté maso na...
více…

Návod k mlýnku na maso

Existují tři typy mlýnků na maso: ruční, elektrické a mlecí příslušenství ke kuchyňskému robotu. Přestože...
více…

Jak odhalit a vyřešit problémy s mlýnkem na maso

V mlýnku na maso si doma můžete připravovat mleté maso na sekanou nebo klobásy. Můžete ho také použít na mletí...
více…

Jak připojit mlýnek na maso k elektrickému motoru

Ruční mlýnek na maso můžete připojit k elektrickému motoru pomocí nenákladné sady na převod. Několikahodinové...
více…

Odstranění rzi z mlecího kotouče mlýnku na maso

Z mlecího kotouče mlýnku na maso můžete bez problémů odstranit rez, takže bude znovu v dobrém stavu a připravený...
více…

Jak používat elektrický mlýnek na maso

Elektrický mlýnek na maso Vám rychle umele Vámi vybrané maso na přípravu sekané, klobás a na další jídla...
více…

Jak používat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso se používají v kuchyni na rychlé namletí většího množství masa, zeleniny nebo jiných...
více…