Jak poskládat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso nepatří jen do minulosti. Snadno se s nimi pracuje a nabízejí uživateli relativně zdravou alternativu ke kupovanému mletému masu. Při mletí masa můžete ovlivňovat kvalitu i množství výsledného produktu. Složení ručního mlýnku na maso zvládne téměř každý pouze s minimální přípravou. 

Co budete potřebovat:

  • silnou pevnou pracovní desku nebo stůl
  • mlýnek na maso s upevňovacím mechanismem
  • kliku se šroubem
  • mlecí čepele (nože) a kotouč
  • šestihrannou nebo křídlovou matici (s podložkou)
  • gumový nebo dřevěný klínek

Návod:

  1. Zkontrolujte, jestli jsou všechny části mlýnku bez rzi, očistěte je a osušte. Části se mohou lišit, ale všeobecně se mlýnek skládá z těla, které se připevňuje k pracovní desce, z držadla se šroubem na připevnění, z kovového kotouče, čepelí a matice nebo objímky.
  2. Připevněte kliku šroubem k tělu mlýnku. Klika se po upevnění musí volně otáčet, protože tření by ztěžovalo mletí a vytlačování masa a poškozovalo pracovní desku. K připevnění mlýnku k pracovnímu povrchu budete možná potřebovat gumový či dřevěný klínek, abyste ochránili pracovní desku.
  3. Ke šneku připojte čepele a kotouč. Čím menší jsou v kotouči otvory, tím jemněji bude maso namleté. Novější modely s objímkou mají kratší přední část šneku, která drží čepele a kotouč. Starší mlýnky ji mají delší, protože čepele a kotouč přidržuje vepředu šestihranná nebo křídlová matice; často také mají jen jednu čepel (nůž).
  4. Když je mlýnek složený, připevněte ho k pevnému pracovnímu povrchu, na spodní stranu desky můžete použít klínek. Tělo mlýnku se při otáčení klikou nesmí hýbat a klika se musí volně otáčet dokola. Když mlýnek připevníte a vyzkoušíte, můžete začít s mletím.
  5. Po použití mlýnek umyjte v teplé vodě s prostředkem na nádobí, důkladně ho osušte a naneste na něj tenkou vrstvu jedlého oleje, aby se na něm netvořila rez. Uskladněte ho zabalený do látky nebo v papírovém sáčku na suchém místě. Správným čištěním a skladováním mlýnku a všech jeho částí zajistíte jeho dlouhý život.

Tipy a upozornění:

  • Když skončíte s mletím masa, dejte do mlýnku pomlet suché kůrky chleba, čím z něj odstraníte zbytky masa.
  • Čepele (nože) jsou ostré a musíte s nimi zacházet opatrně.
  • Když do mlýnku přidáváte  maso, dávejte pozor na prsty, protože byste snadno mohli přijít k úrazu!
  • Používáním kovového nástroje na tlačení masa do mlýnku byste mohli poškodit tento nástroj nebo mlýnek. Pohyb šneku (šroubu) v mlýnku si maso sám vtáhne dovnitř, takže stačí pouze otáčet klikou.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články