Jak použít domácí pekárnu na hnětení těsta
Pokud rádi pečete vlastní chleba, ale jste velmi vytížení, domácí pekárna Vám skvěle ušetří čas. Nemusíte se však nutně starat o tvar bochníků, které v pekárně upečete.
Je možné také připravit výborný chléb tak, že pekárnu nastavíte pouze na výrobu a hnětení těsta, které pak vytvarujete podle svých představ a upečete v troubě. Tímto způsobem si můžete připravit jakýkoli tvar chleba, např. veky nebo pletence, a stále ušetříte čas oproti tomu, kdybyste těsto míchali a hnětli ručně nebo v hnětači.
Co budete potřebovat:
-
domácí pekárnu
-
manuál k domácí pekárně
-
recept na chléb
-
suroviny na chléb
Návod:
-
Přečtěte si manuál k pekárně, kde se dozvíte, jak fungují jednotlivé programy.
-
Nastavte na pekárně program TĚSTO.
-
V tomto programu pekárna pouze smíchá suroviny, uhněte těsto a nechá ho odležet, ale neupeče ho.
-
Do pečicí nádoby v pekárně dejte suroviny v pořadí, jaké uvádí recept.
-
Všimněte si doby trvání programu TĚSTO, a naplánujte si čas tak, abyste byli k dispozici, když skončí. Potom můžete vytvarovat bochník a dát ho péct do trouby. Nebo můžete těsto dát ve vzduchotěsném sáčku do ledničky nebo do mrazáku, abyste ho mohli upéct další den.
Tipy a upozornění:
-
Pokud se rozhodnete dát těsto do ledničky a péct ho později, nechejte ho se zahřát na pokojovou teplotu předtím, než ho vytvarujete a necháte odležet na desce. Odležení na desce je druhé odležení a kynutí, kterým chleba prochází mezi vytvarováním a pečením, a v profesionálních pekárnách probíhá na k tomu určených deskách.
-
Pokud se rozhodnete dát těsto do mrazáku a péct ho později, nechejte ho nejprve rozmrznout v ledničce a pak zahřát na pokojovou teplotu předtím, než ho vytvarujete a necháte odležet. Protože těsto nebude tát stejnoměrně, je vhodnější rozmrazovat ho v ledničce, protože chladno zpomaluje činnost kvasnic. Tak předejdete tomu, že by některé části těsta příliš nakynuly a chutnaly nepříjemně kysele, zatímco jiné části by nenakynuly téměř vůbec.
-
Pokud žijete v podnebí, kde jsou chladné zimy, domácí pekárna Vám velmi pomůže při prvním hnětení a kynutí těsta. Chlebové těsto je citlivé na teplotu a změny vlhkosti. Pokud chléb pečete ručně, všimnete si, že kyne mnohem lépe v teplém vlhkém letním počasí než v zimě, kdy je chladno a sucho. Když použijete na přípravu těsta domácí pekárnu nastavenou na program TĚSTO, přelstíte tak chladné počasí.
Autor: Martina Dvořáková