Jak použít domácí pekárnu na hnětení těsta

Pokud rádi pečete vlastní chleba, ale jste velmi vytížení, domácí pekárna Vám skvěle ušetří čas. Nemusíte se však nutně starat o tvar bochníků, které v pekárně upečete.

Je možné také připravit výborný chléb tak, že pekárnu nastavíte pouze na výrobu a hnětení těsta, které pak vytvarujete podle svých představ a upečete v troubě. Tímto způsobem si můžete připravit jakýkoli tvar chleba, např. veky nebo pletence, a stále ušetříte čas oproti tomu, kdybyste těsto míchali a hnětli ručně nebo v hnětači.

Co budete potřebovat:

  • domácí pekárnu
  • manuál k domácí pekárně
  • recept na chléb
  • suroviny na chléb

Návod:

  1. Přečtěte si manuál k pekárně, kde se dozvíte, jak fungují jednotlivé programy.
  2. Nastavte na pekárně program TĚSTO.
  3. V tomto programu pekárna pouze smíchá suroviny, uhněte těsto a nechá ho odležet, ale neupeče ho.
  4. Do pečicí nádoby v pekárně dejte suroviny v pořadí, jaké uvádí recept.
  5. Všimněte si doby trvání programu TĚSTO, a naplánujte si čas tak, abyste byli k dispozici, když skončí. Potom můžete vytvarovat bochník a dát ho péct do trouby. Nebo můžete těsto dát ve vzduchotěsném sáčku do ledničky nebo do mrazáku, abyste ho mohli upéct další den.

Tipy a upozornění:

  • Pokud se rozhodnete dát těsto do ledničky a péct ho později, nechejte ho se zahřát na pokojovou teplotu předtím, než ho vytvarujete a necháte odležet na desce.  Odležení na desce je druhé odležení a kynutí, kterým chleba prochází mezi vytvarováním a pečením, a v profesionálních pekárnách probíhá na k tomu určených deskách.
  • Pokud se rozhodnete dát těsto do mrazáku a péct ho později, nechejte ho nejprve rozmrznout v ledničce a pak zahřát na pokojovou teplotu předtím, než ho vytvarujete a necháte odležet. Protože těsto nebude tát stejnoměrně, je vhodnější rozmrazovat ho v ledničce, protože chladno zpomaluje činnost kvasnic. Tak předejdete tomu, že by některé části těsta příliš nakynuly a chutnaly nepříjemně kysele, zatímco jiné části by nenakynuly téměř vůbec.
  • Pokud žijete v podnebí, kde jsou chladné zimy, domácí pekárna Vám velmi pomůže při prvním hnětení a kynutí těsta. Chlebové těsto je citlivé na teplotu a změny vlhkosti. Pokud chléb pečete ručně, všimnete si, že kyne mnohem lépe v teplém vlhkém letním počasí než v zimě, kdy je chladno a sucho. Když použijete na přípravu těsta domácí pekárnu nastavenou na program TĚSTO, přelstíte tak chladné počasí.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…