Jak použít domácí pekárnu na hnětení těsta

Pokud rádi pečete vlastní chleba, ale jste velmi vytížení, domácí pekárna Vám skvěle ušetří čas. Nemusíte se však nutně starat o tvar bochníků, které v pekárně upečete.

Je možné také připravit výborný chléb tak, že pekárnu nastavíte pouze na výrobu a hnětení těsta, které pak vytvarujete podle svých představ a upečete v troubě. Tímto způsobem si můžete připravit jakýkoli tvar chleba, např. veky nebo pletence, a stále ušetříte čas oproti tomu, kdybyste těsto míchali a hnětli ručně nebo v hnětači.

Co budete potřebovat:

  • domácí pekárnu
  • manuál k domácí pekárně
  • recept na chléb
  • suroviny na chléb

Návod:

  1. Přečtěte si manuál k pekárně, kde se dozvíte, jak fungují jednotlivé programy.
  2. Nastavte na pekárně program TĚSTO.
  3. V tomto programu pekárna pouze smíchá suroviny, uhněte těsto a nechá ho odležet, ale neupeče ho.
  4. Do pečicí nádoby v pekárně dejte suroviny v pořadí, jaké uvádí recept.
  5. Všimněte si doby trvání programu TĚSTO, a naplánujte si čas tak, abyste byli k dispozici, když skončí. Potom můžete vytvarovat bochník a dát ho péct do trouby. Nebo můžete těsto dát ve vzduchotěsném sáčku do ledničky nebo do mrazáku, abyste ho mohli upéct další den.

Tipy a upozornění:

  • Pokud se rozhodnete dát těsto do ledničky a péct ho později, nechejte ho se zahřát na pokojovou teplotu předtím, než ho vytvarujete a necháte odležet na desce.  Odležení na desce je druhé odležení a kynutí, kterým chleba prochází mezi vytvarováním a pečením, a v profesionálních pekárnách probíhá na k tomu určených deskách.
  • Pokud se rozhodnete dát těsto do mrazáku a péct ho později, nechejte ho nejprve rozmrznout v ledničce a pak zahřát na pokojovou teplotu předtím, než ho vytvarujete a necháte odležet. Protože těsto nebude tát stejnoměrně, je vhodnější rozmrazovat ho v ledničce, protože chladno zpomaluje činnost kvasnic. Tak předejdete tomu, že by některé části těsta příliš nakynuly a chutnaly nepříjemně kysele, zatímco jiné části by nenakynuly téměř vůbec.
  • Pokud žijete v podnebí, kde jsou chladné zimy, domácí pekárna Vám velmi pomůže při prvním hnětení a kynutí těsta. Chlebové těsto je citlivé na teplotu a změny vlhkosti. Pokud chléb pečete ručně, všimnete si, že kyne mnohem lépe v teplém vlhkém letním počasí než v zimě, kdy je chladno a sucho. Když použijete na přípravu těsta domácí pekárnu nastavenou na program TĚSTO, přelstíte tak chladné počasí.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články