Jak použít domácí pekárnu na přípravu těsta
Když v domácí pekárně připravíte těsto, získáte tím základ pro mnoho druhů pečiva. Můžete pak experimentovat a přehýbat ho nebo z něj vykrajovat různé tvary, a vytvářet tak řadu vlastních receptů.
Díky domácí pekárně je to relativně snadné s minimální přípravou z Vaší strany. Pekárny mívají program „těsto“. Navíc když se naučíte základní recept na těsto, můžete s těstem experimentovat a přidávat kvůli vůni různé bylinky a koření nebo kvůli struktuře oves či hrubou celozrnnou mouku.
Co budete potřebovat:
- recept na těsto
- domácí pekárnu
- manuál k pekárně
- vodu
- mouku
Návod:
- Podle receptu připravte všechny suroviny.
- Dejte suroviny do pekárny.
- Pekárnu zapněte a nastavte na program „těsto“. Nové pekárny toto nastavení mají, ačkoli některé budete muset nastavit manuálně. Pokud ho nemůžete najít, podívejte se do manuálu.
- V průběhu programu těsto zkontrolujte. Pokud je příliš suché, přidejte 1 kávovou lžičku teplé vody, pokud příliš řídké, přidávejte mouku po 1 kávové lžičce. Dávejte přitom pozor, abyste nepřidali příliš mnoho vody nebo mouky najednou, abyste mezi nimi udrželi rovnováhu.
- Když bude program u konce, vyjměte z pekárny těsto a přeneste ho na pomoučenou pracovní desku, kde s ním budete pracovat.
- Řiďte se receptem, jak těsto na chleba vytvarovat a jak ho upéct.
Tipy a upozornění:
- Recepty na těsto mají často mnoho použití, takže s těstem můžete experimentovat. Může být základem pro pizzu, taštičky, preclíky, francouzský chleba, bagele a mnoho dalších.
- Pokud Vaše pekárna nemá program „těsto“, bude mít základní program, ve kterém také těsto připravíte.