Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky
    
	
	Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé potraviny.
    
    
	
	Doba sušení závisí na počtu wattů sušičky, a čím více má wattů, tím rychleji se v ní potraviny usuší. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, nakrájejte potraviny na stejnoměrné plátky. Nekombinujte různé druhy potravin (např. ovoce a bylinky) a mezi kousky potravin nechávejte mezery, aby tudy mohl při sušení proudit vzduch. Po každém použití tácky důkladně vyčistěte.
	Co budete potřebovat:
	- 
		dřez
 
	- 
		sporák
 
	- 
		hrnec s vodou
 
	- 
		papírové utěrky
 
	- 
		kuchyňský nůž
 
	Návod:
	- 
		Před sušením ovoce, zeleninu a bylinky umyjte.
 
	- 
		Ovoce a maso nakrájejte na plátky o stejné tloušťce. Z bylinek otrhejte lístky a vyhoďte stonky.
 
	- 
		Zeleninu spařte v hrnci vařící vody na sporáku. Vařte zeleninu pouze 2-5 minut, aby si zachovala svou barvu. Pak ji dejte na papírové utěrky, aby z ní osušily vodu předtím, než ji dáte do sušičky. 
 
	- 
		Ovoce ošetřete a maso ochuťte předtím, než je dáte do sušičky.
 
	- 
		Kousky rozložte na tácky a rovnoměrně je rozmístěte. Mezi jednotlivými kousky nechávejte místo, aby tudy mohl proudit vzduch.
 
	- 
		Sušičku zapněte a nechejte běžet několik hodin. Většinu potravin usušíte za 8-10 hodin, délku sušení však určuje počet wattů sušičky a kapacita ventilátoru, stejně tak jako tloušťka plátků a druh potraviny, kterou sušíte. Například bylinky usušíte za mnohem kratší dobu než tenké plátky masa. Podívejte se do manuálu na doporučenou dobu sušení.
 
	- 
		Po několika hodinách zkontrolujte stav sušených potravin. Pokud jsou kousky suché na dotek, měly by být suché i uvnitř. Abyste si to ověřili, vytáhněte kousek a rozpulte ho. Zkontrolujte vnitřek, jestli je ještě vlhký, a pokud je, dejte ho zpátky na tácek a sušte dál.
 
	- 
		Usušené potraviny nechejte 30-60 minut vychladnout, dejte je do vzduchotěsných obalů nebo do sáčků a uskladněte na chladném suchém místě.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková