Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé potraviny.

Doba sušení závisí na počtu wattů sušičky, a čím více má wattů, tím rychleji se v ní potraviny usuší. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, nakrájejte potraviny na stejnoměrné plátky. Nekombinujte různé druhy potravin (např. ovoce a bylinky) a mezi kousky potravin nechávejte mezery, aby tudy mohl při sušení proudit vzduch. Po každém použití tácky důkladně vyčistěte.

Co budete potřebovat:

  • dřez
  • sporák
  • hrnec s vodou
  • papírové utěrky
  • kuchyňský nůž

Návod:

  1. Před sušením ovoce, zeleninu a bylinky umyjte.
  2. Ovoce a maso nakrájejte na plátky o stejné tloušťce. Z bylinek otrhejte lístky a vyhoďte stonky.
  3. Zeleninu spařte v hrnci vařící vody na sporáku. Vařte zeleninu pouze 2-5 minut, aby si zachovala svou barvu. Pak ji dejte na papírové utěrky, aby z ní osušily vodu předtím, než ji dáte do sušičky. 
  4. Ovoce ošetřete a maso ochuťte předtím, než je dáte do sušičky.
  5. Kousky rozložte na tácky a rovnoměrně je rozmístěte. Mezi jednotlivými kousky nechávejte místo, aby tudy mohl proudit vzduch.
  6. Sušičku zapněte a nechejte běžet několik hodin. Většinu potravin usušíte za 8-10 hodin, délku sušení však určuje počet wattů sušičky a kapacita ventilátoru, stejně tak jako tloušťka plátků a druh potraviny, kterou sušíte. Například bylinky usušíte za mnohem kratší dobu než tenké plátky masa. Podívejte se do manuálu na doporučenou dobu sušení.
  7. Po několika hodinách zkontrolujte stav sušených potravin. Pokud jsou kousky suché na dotek, měly by být suché i uvnitř. Abyste si to ověřili, vytáhněte kousek a rozpulte ho. Zkontrolujte vnitřek, jestli je ještě vlhký, a pokud je, dejte ho zpátky na tácek a sušte dál.
  8. Usušené potraviny nechejte 30-60 minut vychladnout, dejte je do vzduchotěsných obalů nebo do sáčků a uskladněte na chladném suchém místě.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články