Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky
Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé potraviny.
Doba sušení závisí na počtu wattů sušičky, a čím více má wattů, tím rychleji se v ní potraviny usuší. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, nakrájejte potraviny na stejnoměrné plátky. Nekombinujte různé druhy potravin (např. ovoce a bylinky) a mezi kousky potravin nechávejte mezery, aby tudy mohl při sušení proudit vzduch. Po každém použití tácky důkladně vyčistěte.
Co budete potřebovat:
-
dřez
-
sporák
-
hrnec s vodou
-
papírové utěrky
-
kuchyňský nůž
Návod:
-
Před sušením ovoce, zeleninu a bylinky umyjte.
-
Ovoce a maso nakrájejte na plátky o stejné tloušťce. Z bylinek otrhejte lístky a vyhoďte stonky.
-
Zeleninu spařte v hrnci vařící vody na sporáku. Vařte zeleninu pouze 2-5 minut, aby si zachovala svou barvu. Pak ji dejte na papírové utěrky, aby z ní osušily vodu předtím, než ji dáte do sušičky.
-
Ovoce ošetřete a maso ochuťte předtím, než je dáte do sušičky.
-
Kousky rozložte na tácky a rovnoměrně je rozmístěte. Mezi jednotlivými kousky nechávejte místo, aby tudy mohl proudit vzduch.
-
Sušičku zapněte a nechejte běžet několik hodin. Většinu potravin usušíte za 8-10 hodin, délku sušení však určuje počet wattů sušičky a kapacita ventilátoru, stejně tak jako tloušťka plátků a druh potraviny, kterou sušíte. Například bylinky usušíte za mnohem kratší dobu než tenké plátky masa. Podívejte se do manuálu na doporučenou dobu sušení.
-
Po několika hodinách zkontrolujte stav sušených potravin. Pokud jsou kousky suché na dotek, měly by být suché i uvnitř. Abyste si to ověřili, vytáhněte kousek a rozpulte ho. Zkontrolujte vnitřek, jestli je ještě vlhký, a pokud je, dejte ho zpátky na tácek a sušte dál.
-
Usušené potraviny nechejte 30-60 minut vychladnout, dejte je do vzduchotěsných obalů nebo do sáčků a uskladněte na chladném suchém místě.
Autor: Martina Dvořáková