Jak používat elektrickou sušičku na potraviny
Elektrické sušičky mívají tácky, které se skládají na sebe, a můžete v nich sušit ovoce, zeleninu, maso, bylinky nebo květiny.
Jejich používání má spoustu výhod včetně konzervace potravin, snadno se s nimi pracuje a snadno se čistí. Metoda sušení se může lišit podle výrobce, platí však několik základních kroků, jak používat elektrickou sušičku.
Co budete potřebovat:
-
základní jednotku sušičky
-
tácky a víko
Návod:
-
Ovoce nebo zeleninu umyjte. Můžete z nich odstranit slupky, ale není to nutné.
-
Nakrájejte ovoce nebo zeleninu na kousky o tloušťce půl centimetru až centimetr. Musí mít stejnoměrnou tloušťku, aby se sušily stejnoměrně (tenčí plátky se usuší rychleji). Ovoce, které není nakrájené, spařte horkou vodou, abyste uvolnili jeho slupky. Většinu zeleniny byste také měli nejprve spařit.
-
Maso na sušení připravte tak, že z něj odstraníte tuk a nakrájíte ho na plátky o tloušťce asi půl centimetru. Naložte maso do marinády se solí, abyste zabránili množení bakterií při sušení.
-
Potraviny naskládejte rovnoměrně na tácky. Kousky se nesmí překrývat. Různé druhy potravin dávejte na oddělené tácky nebo je sušte v jiných várkách, to záleží na doporučení výrobce.
-
Postavte základní jednotku sušičky na pracovní desku nebo na stůl. Některé sušičky mají jednotku, která se dává nahoru, v tomto případě začněte od spodního tácku. Na základní jednotku naskládejte tácky. Nahoru dejte víko a jednotku zapojte. Nastavte teplotu podle potraviny, kterou sušíte, řiďte se přitom návodem.
-
V průběhu sušení tácky pravidelně otáčejte, abyste zajistili rovnoměrné sušení. Tácky nejblíže jednotce se budou dostávat více tepla než následující tácky.
-
Nechejte sušičku vychladnout předtím, než ji rozeberete.
-
Namočte tácky do teplé vody s tekutým přípravkem na nádobí. Pokud je budete drhnout, používejte měkký kartáč. Nepoužívejte žínku nebo drátěnku, která by mohla tácky poškrabat.
Autor: Lenka Kostková