Jak používat elektrický mlýnek na maso
Elektrický mlýnek na maso Vám rychle umele Vámi vybrané maso na přípravu sekané, klobás a na další jídla obsahující mleté maso.
Můžete si koupit samostatný elektrický mlýnek na maso nebo si můžete koupit příslušenství na mletí, které připojíte k Vašemu kuchyňskému robotu. Seznamte se však nejprve s manuálem k Vašemu mlýnku.
Co budete potřebovat:
- ostrý nůž
- maso
- velkou mísu nebo tác
Návod:
- Maso, které budete mlet, dejte nejprve na 30 minut do mrazáku. Bude se Vám pak snadněji krájet na kostky.
- Ostrým nožem maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm. Nakrájené maso vložte do mrazáku, než sestavíte mlýnek.
- Sestavte mlýnek podle návodu výrobce. U samostatného mlýnku to bude znamenat mlýnek připevnit šroubem ke stolu nebo k pracovní desce. Pokud se jedná o mixovací příslušenství k robotu, zkontrolujte, jestli robot pevně stojí na místě.
- Pod výstup mlýnku postavte velkou mísu nebo tác.
- Mlýnek nebo robot zapněte a začněte do plnicího otvoru vkládat maso. Pěchovadlem přiloženým k mlýnku tlačte maso do šneku uvnitř.
- Vkládejte další maso, dokud všechno nepomelete.
- Pokud má Váš mlýnek více nožů, vyměňte je za jemnější. Maso pomleté nahrubo pak pomelte ještě jednou.
Tipy a upozornění:
- Libové maso, např. zvěřina (jelení, srnčí) bude potřebovat přidat vepřovou krkovici, aby maso nebylo po tepelném zpracování příliš suché.
- Některé mlýnky mají různé nože na výměnu a jiné jen jeden. K některým modelům si můžete další nože dokoupit.
- Na mlýnku na maso můžete také mlet některé druhy ovoce, např. jablka nebo hrušky, na jablečnou dřeň nebo na dětskou stravu.