Jak používat elektrický mlýnek na maso

Elektrický mlýnek na maso Vám rychle umele Vámi vybrané maso na přípravu sekané, klobás a na další jídla obsahující mleté maso.

Můžete si koupit samostatný elektrický mlýnek na maso nebo si můžete koupit příslušenství na mletí, které připojíte k Vašemu kuchyňskému robotu. Seznamte se však nejprve s manuálem k Vašemu mlýnku.

Co budete potřebovat:

  • ostrý nůž
  • maso
  • velkou mísu nebo tác

Návod:

  1. Maso, které budete mlet, dejte nejprve na 30 minut do mrazáku. Bude se Vám pak snadněji krájet na kostky.
  2. Ostrým nožem maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm. Nakrájené maso vložte do mrazáku, než sestavíte mlýnek.
  3. Sestavte mlýnek podle návodu výrobce. U samostatného mlýnku to bude znamenat mlýnek připevnit šroubem ke stolu nebo k pracovní desce. Pokud se jedná o mixovací příslušenství k robotu, zkontrolujte, jestli robot pevně stojí na místě.
  4. Pod výstup mlýnku postavte velkou mísu nebo tác.
  5. Mlýnek nebo robot zapněte a začněte do plnicího otvoru vkládat maso. Pěchovadlem přiloženým k mlýnku tlačte maso do šneku uvnitř. 
  6. Vkládejte další maso, dokud všechno nepomelete.
  7. Pokud má Váš mlýnek více nožů, vyměňte je za jemnější. Maso pomleté nahrubo pak pomelte ještě jednou.

Tipy a upozornění:

  • Libové maso, např. zvěřina (jelení, srnčí) bude potřebovat přidat vepřovou krkovici, aby maso nebylo po tepelném zpracování příliš suché.
  • Některé mlýnky mají různé nože na výměnu a jiné jen jeden. K některým modelům si můžete další nože dokoupit.
  • Na mlýnku na maso můžete také mlet některé druhy ovoce, např. jablka nebo hrušky, na jablečnou dřeň nebo na dětskou stravu.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články