Jak používat elektrický plochý gril

Elektrický plochý gril se podobá velkému grilu používanému v restauracích na smažení většího množství hamburgerů, steaků nebo jiných potravin najednou.

Má plochý lesklý kovový povrch a obvykle podél okrajů i prostor na odtékání přebytečného tuku. Dynamika používání plochého elektrického grilu se liší od grilu využívajícího otevřený plamen, ale s trochou praxe budete moct i na něm připravit šťavnaté hamburgery a perfektně osmahnuté steaky.

Co budete potřebovat:

  • špachtli
  • teploměr
  • štětec na potírání
  • koření a přísady
  • tuk  

Návod:

  1. Rozhodněte se, co chcete na grilu připravovat. Na plochém grilu můžete používat pánve a hrnce, anebo ho můžete používat jako normální propanový gril či gril na dřevěné uhlí a připravovat na něm maso, palačinky, kebaby nebo jiné pokrmy.
  2. Postavte pánve nebo hrnce na plochý povrch grilu tak, byste ke každému měli přístup a mohli jídlo v něm obracet. Nastavte gril na požadovanou teplotu. Pokud každé připravované jídlo vyžaduje jinou teplotu, postavte nádoby na opačné konce grilu a každý konec nastavte na správnou teplotu. Například pokud budete vařit hrnec guláše, který vyžaduje teplotu 177 °C a zároveň další jídlo, které musí jen mírně probublávat při 65 °C, postavte guláš na jednu stranu grilu a zapněte ji na 177 °C, a pak postavte druhé jídlo na opačnou stranu nastavenou na 65 °C. Pamatujte však na to, že malé levné ploché grily mohou mít jen jedno nastavení teploty na celý povrch.
  3. Pokud chcete připravovat maso nebo jiné jídlo, které bude v přímém kontaktu s kovovým povrchem grilu, ošetřete povrch tukem nebo namastěte. Namaštěním zabráníte tomu, aby se jídlo nepřichytávalo, a můžete k tomu použít kuchyňský olej ve spreji, sádlo, máslo nebo olej. Ošetření povrchu grilu znamená, že povrch grilu natřete látkou, která brání přichytávání a je už ochucená. Může to být ochucené máslo nebo kořeněný olej, např. olej s chilli. Pokryjte jím zastudena celý varný povrch rukou, špachtlí nebo štětcem na potírání.
  4. Nastavte gril na požadovanou teplotu a nechejte ho se zahřát než na něj dáte jídlo. Hlídejte teplotu grilu pomocí vestavěného teploměru, pokud ho má, anebo k tomu použijte vnější teploměr položený na povrchu grilu.
  5. Když gril dosáhne správné teploty, položte na něj jídlo a připravujte ho stejným způsobem jako byste ho připravovali v pánvi nebo na jiném varném povrchu. Například steak můžete rychle obracet, aby se sežehl pouze jeho povrch, pokud ho chcete připravit „na krvavo“ a vajíčka můžete míchat špachtlí a pak nabrat z povrchu grilu, až budou hotová. Seškrabujte zbytky jídla a mastnoty do prostoru na přebytečný tuk, pokud ho gril má.
  6. Vezměte z grilu všechno jídlo, povrch rychle oškrábejte špachtlí, abyste odstranili zbytky jídla, dokud je gril ještě horký. Zbytky dejte do prostoru na přebytečný tuk nebo do odpadkového koše. Nechejte gril zcela vychladnout a pak ho umyjte vodou s prostředkem na nádobí a houbou. Povrch osušte, aby nerezivěl. Prostor na přebytečný tuk můžete čistit po každém grilování, anebo ho čistit pravidelně, pokud ho používáte vícekrát denně. Litinový povrch grilu je potřeba ošetřovat, tj. pokrývat olejem, aby nerezivěl. Podívejte se do manuálu ke grilu, abyste zjistili zvláštní požadavky.

Tipy a upozornění:

  • Pro případ požáru mějte při ruce hasicí láhev.
  • Nikdy do oleje nelijte vodu, protože by prudce prskala a mohla způsobit požár nebo Vám zranění.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články