Jak používat elektrický zmrzlinovač II.
Když teplota vyletí nahoru, máloco je takovým pokušením a tolik chutná jako zmrzlina. Ať už máte raději krémovou zmrzlinu na křupavém kornoutu nebo osvěžující chuť ovocného sorbetu ve sklenici, ledový dezert je letním požitkem.
Jedním z nejlepších způsobů, jak získat mražený dezert, je vyrobit si ho sám pomocí elektrického zmrzlinovače. Tyto kuchyňské spotřebiče jsou pohodlné, cenově dostupné a snadno se používají.
Hlavní součásti elektrického zmrzlinovače odshora dolů:
Otvor – díra v horní části víka, která Vám umožňuje přidávat do mraženého dezertu doplňky, např. oříšky, rozdrobené sušenky nebo kousky čerstvého ovoce, během posledních pár minut míchání.
Víko – těsně pasuje na mísu zmrzlinovače a dobře zapadne na místo.
Lopatky – jsou v mrazicí míse a rotují, dokud směs neztuhne.
Mrazicí mísa – je vyrobená ze dvou vrstev izolovaného materiálu, mezi kterými je speciální chladicí tekutina. Když tekutina zcela zmrzne a mrazicí mísa v přístroji rotuje, mění se tekutá směs v míse na zmrzlinu nebo sorbet.
Základna – zde je umístěn výkonný motor a úložný prostor na kabel.
Ovládání – většina modelů má na přední straně základny pouze kolečko na zapnutí a vypnutí.
Protiskluzové nožky - jsou umístěné naspodu základny a udržují přístroj na pracovní desce na svém místě.
Jak v kuchyni používat elektrický zmrzlinovač
Používání zmrzlinovače v kuchyni je velmi jednoduché. Zde jsou základní kroky:
- Zabalte mísu zmrzlinovače do plastového pytlíku a dejte ji do mrazáku, dokud chladicí tekutina zcela nezmrzne, což je 10-22 hodin. Plastový sáček Vás bude chránit před popálením mrazem.
- Až bude mísa zcela zmrzlá a Vy připravení na výrobu zmrzliny, vložte rychle mrazicí mísu do přístroje.
- Do mrazicí mísy vložte lopatky. U většiny modelů lopatky v míse volně plavou a nejsou připojeny k přístroji.
- Přístroj zapněte a do mrazicí mísy ihned vložte vychlazené ingredience.
- Přikryje víkem a počkejte 20-30 minut, než bude Vaše zmrzlina zmrazená.
Pokud máte rádi měkkou zmrzlinu, můžete ji ihned servírovat. Pokud chcete tužší konzistenci, přendejte zmrzlinu do nádoby vhodné do mrazáku a zmrazujte 2-4 hodiny.
Zmrzlinu nebo sorbet vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě vhodné do mrazáku, abyste předešli popálení mrazem. Zmražené dezerty nikdy neskladujte přímo v mrazicí míse.
Užitečné tipy pro používání zmrzlinovače
Jako u každého kuchyňského nástroje existují i zde tipy a triky, jak získat z přístroje maximum. Zde je pár užitečných tipů, na které byste měli pamatovat:
- Kvůli dlouhé době zmrazování, kterou mrazicí mísa vyžaduje, je nejlepší ji mít stále uskladněnou v mrazáku. Tím zajistíte, že mísa bude připravená, když budete potřebovat.
- Přístroj nepoužívejte, pokud mísa není zcela zmrazená. Dezerty by neztuhly do správné konzistence.
- Nedávejte mrazicí mísu plnou. Směs při zmrznutí nabude na objemu a mohla by přetéct, pokud byste ji naplnili více jak z poloviny.
- Pokud zmrazujete zmrzlinu, kterou bude konzumovat později, zabalte nádobu do mrazáku do plastové folie, abyste předešli popálení mrazem.
- Většina součástí zmrzlinovače se nehodí do myčky. Umývejte je pouze ručně v teplé vodě s prostředkem na nádobí.
Výhody používání elektrického zmrzlinovače
Výroba vlastní zmrzliny, sorbetů a ledové tříšti má nesčetné výhody. Zde je jen několik.
- Ušetříte peníze na kupovaných zmrzlinách.
- Množství příchutí a jejich kombinací je nekonečné. Své oblíbené recepty na zmrzlinu snadno převedete pro použití ve zmrzlinovači.
- Není nad chuť čerstvého ovoce ve zmrzlině.
- Pro diabetiky můžete zmrzliny snadno převést na verze bez cukru.
- Vyhnete se aditivům a konzervačním látkám, které jsou obsaženy ve většině komerčně vyráběných zmrzlin.
- Elektrický zmrzlinovač Vás ušetří starostí s ledem a solí, které byly potřeba u starších manuálních zmrzlinovačů.
- Je kompaktní, takže Vám ušetří místo na pracovní desce i v mrazáku.
- Výroba zmrzliny je skvělá rodinná aktivita, kterou může spolu dělat celá rodina.
Při výrobě vlastní zmrzliny v elektrickém zmrzlinovači bývá zábava a vyplatí se. Elektrické zmrzlinovače jsou pohodlné a snadno díky nim získáte v horkém letním dni chut