Jak používat elektrický zmrzlinovač
Domácí zmrzlinou s její krémovou lehkou konzistencí a sladkými příchutěmi potěšíte svou rodinu i přátele. Když si doma připravujete zmrzlinu, víte, že obsahuje pouze ty ingredience, které chcete, a že je zároveň naprosto čerstvá.
Když chcete používat elektrický zmrzlinovač, máte na výběr mezi klasickým, který využívá led a kamennou sůl a tím, který zmrzlinu zmrazuje pomocí mrazicího válce.
Co budete potřebovat:
-
směs na zmrzlinu
-
7-8 kg drceného ledu
-
3 šálky kamenné soli
Návod:
Zmrzlinovač s ledem a solí
-
Připravte směs na zmrzlinu 4-6 hodin před její přípravou, aby byla důkladně vychlazená.
-
Složte zmrzlinovač podle návodu výrobce, do nádoby vložte lopatky.
-
Do nádoby nalijte do dvou třetin připravenou směs na zmrzlinu. Nádobu dobře zavřete víkem a k němu připojte část s motorem (podívejte se do návodu jak).
-
Zapojte zmrzlinovač do zásuvky a zapněte ho, aby nádoba začala rotovat.
-
Do kádě zmrzlinovače nalijte drcený led do výšky asi 8 cm a posypte ho asi 150 g kamenné soli. Přidávejte dál do kádě po asi 8 cm ledu a 150 g kamenné soli, dokud ji nenaplníte do poloviny.
-
Nalijte na led a sůl 1 šálek studené vody a dál přidávejte led a sůl až bude káď plná. Nalijte pak na něj ještě jeden šálek studené vody.
-
Postavte káď na místo, kde z ní bude moct otvory odtékat voda, jak se bude led rozpouštět. Sledujte, jak bude směs postupně mrznout. Jak bude led odtávat, přidávejte další led a sůl, aby zůstal poměr ledu a soli kádi 5:1.
-
Nechejte zmrzlinu se mrazit po dobu 20-30 minut. Motor automaticky vypne, když se zmrzlina zmrazí do správné konzistence.
-
Vyndejte nádobu z kádě a servírujte zmrzlinu.
-
Vylijte led a sůl z kádě a osušte ji suchou utěrkou.
Mrazicí válec
-
Vložte válec do mrazáku na asi 24 hodin předtím, než budete chtít dělat zmrzlinu. Před použitím musíte válec pořádně zmrazit, jinak by správně nezmrazil zmrzlinu.
-
Připravte směs na zmrzlinu 4-6 hodin před její přípravou, aby byla důkladně vychlazená.
-
Složte zmrzlinovač tak, že dáte válec do základny a do válce vložíte lopatky.
-
Nalijte do válce směs na zmrzlinu a pevně válec zavřete.
-
Zapojte zmrzlinovač do zásuvky a zapněte ho.
-
Nechejte zmrzlinu se míchat ve zmrzlinovači 20-30 minut.
-
Potom zmrzlinovač vypněte a sejměte víko z válce. Ihned zmrzlinu podávejte.
-
Válec a lopatky ručně umyjte a vraťte válec do mrazáku, aby byl připravený až budete příště chtít dělat zmrzlinu.
Autor: Martina Dvořáková