Jak používat gril

Grilování je základním kamenem většiny přípravy jídla venku, ať už se jedná o letní venkovní piknik nebo o velkou zahradní slavnost.

Je důležité se naučit gril správně používat, abyste získali šťavnaté a chutné jídlo. Stačí pouze trocha přípravy a praxe a můžete gril snadno použít.

Co budete potřebovat:

  • gril
  • dřevěné uhlí
  • maso
  • kleště na maso
  • teploměr na vaření

Návod:

  1. Udržujte spodní tácek grilu na uhlí nebo plynového grilu bez nečistot a popela.
  2. Naskládejte dřevěné uhlí na hromadu, zapalte a počkejte, dokud nebude pokryté vrstvou šedého popela, a pak ho rovnoměrně rozprostřete na dno grilu. Pokud používáte plynový gril, zapněte všechny hořáky na stejné nastavení. 
  3. Nechejte gril zahřát při zavřeném víku, větrací otvory u grilu na uhlí nechejte mírně otevřené, aby se k uhlí dostával vzduch.
  4. Kontrolujte teplotu grilu tak, že k němu přiložíte ruku asi ve vzdálenosti 10 cm, dokud Vás horko nepřinutí ji odtáhnout. Jak dlouho ruku udržíte u grilu Vám napoví, jaká je jeho teplota: 1-2 sekundy znamená vysokou teplotu a 4-5 sekund střední teplotu.
  5. Vyčistěte rošt a nastříkejte ho olejem ve spreji, než na něj položíte maso.
  6. Zvýšení teploty zabráníte tak, že vypnete všechny hořáky plynového grilu a jídlo posunete ke stranám roštu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, posuňte jídlo ke kraji a postříkejte uhlí trochou vody, abyste uhasili plamen.
  7. Při grilování nechávejte plynový gril nebo gril na uhlí přikrytý víkem. Tím umožníte, aby horko rovnoměrně cirkulovalo, a Vaše steaky, burgery nebo kuře zůstaly šťavnaté a chutné. Zvedáním víka vypouštíte teplo a prodlužujete dobu přípravy.

Tipy a upozornění:

  • Maso obracejte dlouhými kleštěmi na maso.
  • Do masa vložte teploměr na vaření a zkontrolujte, jestli už je hotové.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…