Jak používat gril

Grilování je základním kamenem většiny přípravy jídla venku, ať už se jedná o letní venkovní piknik nebo o velkou zahradní slavnost.

Je důležité se naučit gril správně používat, abyste získali šťavnaté a chutné jídlo. Stačí pouze trocha přípravy a praxe a můžete gril snadno použít.

Co budete potřebovat:

  • gril
  • dřevěné uhlí
  • maso
  • kleště na maso
  • teploměr na vaření

Návod:

  1. Udržujte spodní tácek grilu na uhlí nebo plynového grilu bez nečistot a popela.
  2. Naskládejte dřevěné uhlí na hromadu, zapalte a počkejte, dokud nebude pokryté vrstvou šedého popela, a pak ho rovnoměrně rozprostřete na dno grilu. Pokud používáte plynový gril, zapněte všechny hořáky na stejné nastavení. 
  3. Nechejte gril zahřát při zavřeném víku, větrací otvory u grilu na uhlí nechejte mírně otevřené, aby se k uhlí dostával vzduch.
  4. Kontrolujte teplotu grilu tak, že k němu přiložíte ruku asi ve vzdálenosti 10 cm, dokud Vás horko nepřinutí ji odtáhnout. Jak dlouho ruku udržíte u grilu Vám napoví, jaká je jeho teplota: 1-2 sekundy znamená vysokou teplotu a 4-5 sekund střední teplotu.
  5. Vyčistěte rošt a nastříkejte ho olejem ve spreji, než na něj položíte maso.
  6. Zvýšení teploty zabráníte tak, že vypnete všechny hořáky plynového grilu a jídlo posunete ke stranám roštu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, posuňte jídlo ke kraji a postříkejte uhlí trochou vody, abyste uhasili plamen.
  7. Při grilování nechávejte plynový gril nebo gril na uhlí přikrytý víkem. Tím umožníte, aby horko rovnoměrně cirkulovalo, a Vaše steaky, burgery nebo kuře zůstaly šťavnaté a chutné. Zvedáním víka vypouštíte teplo a prodlužujete dobu přípravy.

Tipy a upozornění:

  • Maso obracejte dlouhými kleštěmi na maso.
  • Do masa vložte teploměr na vaření a zkontrolujte, jestli už je hotové.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články