Jak používat gril
Grilování je základním kamenem většiny přípravy jídla venku, ať už se jedná o letní venkovní piknik nebo o velkou zahradní slavnost.
Je důležité se naučit gril správně používat, abyste získali šťavnaté a chutné jídlo. Stačí pouze trocha přípravy a praxe a můžete gril snadno použít.
Co budete potřebovat:
-
gril
-
dřevěné uhlí
-
maso
-
kleště na maso
-
teploměr na vaření
Návod:
-
Udržujte spodní tácek grilu na uhlí nebo plynového grilu bez nečistot a popela.
-
Naskládejte dřevěné uhlí na hromadu, zapalte a počkejte, dokud nebude pokryté vrstvou šedého popela, a pak ho rovnoměrně rozprostřete na dno grilu. Pokud používáte plynový gril, zapněte všechny hořáky na stejné nastavení.
-
Nechejte gril zahřát při zavřeném víku, větrací otvory u grilu na uhlí nechejte mírně otevřené, aby se k uhlí dostával vzduch.
-
Kontrolujte teplotu grilu tak, že k němu přiložíte ruku asi ve vzdálenosti 10 cm, dokud Vás horko nepřinutí ji odtáhnout. Jak dlouho ruku udržíte u grilu Vám napoví, jaká je jeho teplota: 1-2 sekundy znamená vysokou teplotu a 4-5 sekund střední teplotu.
-
Vyčistěte rošt a nastříkejte ho olejem ve spreji, než na něj položíte maso.
-
Zvýšení teploty zabráníte tak, že vypnete všechny hořáky plynového grilu a jídlo posunete ke stranám roštu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, posuňte jídlo ke kraji a postříkejte uhlí trochou vody, abyste uhasili plamen.
-
Při grilování nechávejte plynový gril nebo gril na uhlí přikrytý víkem. Tím umožníte, aby horko rovnoměrně cirkulovalo, a Vaše steaky, burgery nebo kuře zůstaly šťavnaté a chutné. Zvedáním víka vypouštíte teplo a prodlužujete dobu přípravy.
Tipy a upozornění:
-
Maso obracejte dlouhými kleštěmi na maso.
-
Do masa vložte teploměr na vaření a zkontrolujte, jestli už je hotové.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková