Jak používat gril na dřevěné uhlí

Grilování venku je skvělou příležitostí, jak se při vaření dostat z kuchyně, a naučit se používat gril na dřevěné uhlí je velmi snadné.

Když budete znát správný postup, „ jako uhel“ budou vypadat pouze brikety a ne povrch připravovaného masa.

Co budete potřebovat:

  • brikety z dřevěného uhlí
  • zapalovací kapalinu
  • dlouhé kleště na maso

Návod:

Příprava grilu na dřevěné uhlí

  1. Postavte gril venku na rovný povrch v dostatečné vzdálenosti od budov, stromů, keřů nebo čehokoli jiného, co může chytnout. Gril nikdy nepoužívejte uvnitř, protože dřevěné uhlí produkuje oxid uhelnatý, který je jedovatý. Ujistěte se, že gril stojí na místě v závětří, aby se jiskry z něj nedostaly na lidi nebo na hořlavé předměty.
  2. Prohlédněte gril a zkontrolujte, zda všechno pasuje na svém místě, a že je čistý. Také zkontrolujte, jestli je ke grilu připojený popelník.
  3. Naskládejte brikety do pyramidy. Počítejte asi se 60 briketami na každý kilogram masa, které chcete připravovat. Pětikilový pytlík dřevěného uhlí obsahuje asi 150-160 briket. Použijte dostatečné množství briket, aby sahaly 5-8 cm za jídlo, když budou položené do řady.
  4. Použijte asi půl šálku zapalovací kapaliny. Počkejte pár minut, než se kapalina vsákne do uhlí. Pokud ji nechcete používat, můžete místo ní vzít pomačkané noviny, které dáte pod uhlí.
  5. Zkontrolujte, jestli je spodní větrací otvor v grilu zcela otevřený, předtím, než uhlí zapálíte. Brikety zapalte dlouhou zápalkou nebo zapalovačem.

Příprava jídla

  1. Po zapálení počkejte asi 10 minut, než plamen zhasne.
  2. Vyrovnejte uhlí tak, aby v grilu leželo v jedné vrstvě. Dejte je tak, aby se brikety, které nejsou rozpálené, dotýkaly těch, které jsou. Pokud chcete, můžete dát na gril víko.
  3. Po 20 minutách gril zkontrolujte, jestli už je připravený k použití. Když bude většina uhlí pokrytá bílým popelem, můžete gril začít používat. Brikety budou za bílého dne vypadat šedé, ale ve tmě budou rudě žhnout.
  4. Zkontrolujte teplotu grilu přiložením dlaně v dostatečné vzdálenosti a počítejte, kolik sekund ji tam udržíte: 2 sekundy znamenají vysokou teplotu a 5 sekund nízkou.

Tipy a upozornění:

  • Namočte třísky z olšového, mesquitového, ořechovcového nebo pekanového dřevo na hodinu do vody a pak je nasypte na rozžhavené uhlí. Jídlo tím získá fantastickou vůni.
  • Na dřevěné uhlí nikdy nepoužívejte benzín. Gril nikdy nenechávejte bez dozoru. 
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…