Jak používat gril na dřevěné uhlí
Grilování venku je skvělou příležitostí, jak se při vaření dostat z kuchyně, a naučit se používat gril na dřevěné uhlí je velmi snadné.
Když budete znát správný postup, „ jako uhel“ budou vypadat pouze brikety a ne povrch připravovaného masa.
Co budete potřebovat:
-
brikety z dřevěného uhlí
-
zapalovací kapalinu
-
dlouhé kleště na maso
Návod:
Příprava grilu na dřevěné uhlí
-
Postavte gril venku na rovný povrch v dostatečné vzdálenosti od budov, stromů, keřů nebo čehokoli jiného, co může chytnout. Gril nikdy nepoužívejte uvnitř, protože dřevěné uhlí produkuje oxid uhelnatý, který je jedovatý. Ujistěte se, že gril stojí na místě v závětří, aby se jiskry z něj nedostaly na lidi nebo na hořlavé předměty.
-
Prohlédněte gril a zkontrolujte, zda všechno pasuje na svém místě, a že je čistý. Také zkontrolujte, jestli je ke grilu připojený popelník.
-
Naskládejte brikety do pyramidy. Počítejte asi se 60 briketami na každý kilogram masa, které chcete připravovat. Pětikilový pytlík dřevěného uhlí obsahuje asi 150-160 briket. Použijte dostatečné množství briket, aby sahaly 5-8 cm za jídlo, když budou položené do řady.
-
Použijte asi půl šálku zapalovací kapaliny. Počkejte pár minut, než se kapalina vsákne do uhlí. Pokud ji nechcete používat, můžete místo ní vzít pomačkané noviny, které dáte pod uhlí.
-
Zkontrolujte, jestli je spodní větrací otvor v grilu zcela otevřený, předtím, než uhlí zapálíte. Brikety zapalte dlouhou zápalkou nebo zapalovačem.
Příprava jídla
-
Po zapálení počkejte asi 10 minut, než plamen zhasne.
-
Vyrovnejte uhlí tak, aby v grilu leželo v jedné vrstvě. Dejte je tak, aby se brikety, které nejsou rozpálené, dotýkaly těch, které jsou. Pokud chcete, můžete dát na gril víko.
-
Po 20 minutách gril zkontrolujte, jestli už je připravený k použití. Když bude většina uhlí pokrytá bílým popelem, můžete gril začít používat. Brikety budou za bílého dne vypadat šedé, ale ve tmě budou rudě žhnout.
-
Zkontrolujte teplotu grilu přiložením dlaně v dostatečné vzdálenosti a počítejte, kolik sekund ji tam udržíte: 2 sekundy znamenají vysokou teplotu a 5 sekund nízkou.
Tipy a upozornění:
-
Namočte třísky z olšového, mesquitového, ořechovcového nebo pekanového dřevo na hodinu do vody a pak je nasypte na rozžhavené uhlí. Jídlo tím získá fantastickou vůni.
-
Na dřevěné uhlí nikdy nepoužívejte benzín. Gril nikdy nenechávejte bez dozoru.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková