Jak používat ruční mlýnek na maso
Ruční mlýnky na maso se používají v kuchyni na rychlé namletí většího množství masa, zeleniny nebo jiných potravin. Snadno se používají a existují i v elektrické podobě.
I přes svou snadnou obsluhu jsou ruční mlýnky velmi ostré, a proto nebezpečné. Proto s nimi vždy pracujte s nejvyšší opatrností a nikdy do nich netlačte potraviny přímo prsty, protože by Vám mohly způsobit bolestivé zranění nebo vážný úraz. Nikdy nenechávejte s mlýnkem pracovat děti.
Co budete potřebovat:
- potraviny
- ruční mlýnek
- prostředek na nádobí
- fén na vlasy
- nůž
- kousky tuku
- suchary
- šroubovák
Návod:
- Mlýnek umyjte vodou s prostředkem na nádobí, abyste z něj odstranili bakterie. Osušte ho fénem.
- Nechejte mlýnkem projít kousky tuku, zatímco budete otáčet klikou. Až projde tuk, pomelte v něm suchary, abyste si ověřili ostrost jeho nožů.
- Znovu mlýnek umyjte vodou s prostředkem na nádobí, abyste ho desinfikovali. Pak ho opět osušte fénem.
- Potraviny nakrájejte na malé kousky předtím, než je budete vkládat do mlýnku. Z masa odkrájejte chrupavky, aby se k mlýnku nepřilepily. Maso nebo jinou potravinu pak vložte do plnicí misky a točte klikou po straně, aby si je mlýnek vtáhl dovnitř. Mlýnek maso rozdrtí a rozseká, jak uvnitř prochází šnekem a noži.
- Až maso pomelete, rozeberte mlýnek a vyčistěte z jeho vnitřku chrupavky nebo jiné usazené zbytky jídla. Pokud byste to zanedbali, mlýnek by se ucpal. Mlýnek snadno rozmontujete ručně nebo pomocí šroubováku. Opláchněte jeho části tekoucí vodou od kousků chrupavky a přilepené zbytky seberte rukou.
- Mlýnek znovu složte. Oplachujte ho po každém použití vodou s prostředkem na nádobí. Nezapomínejte ho potom osušit fénem.
Tipy a upozornění:
- Mlýnky na maso mají řadu využití, záleží na typu, který máte, a na doporučení v návodu k němu.