Jak používat sušičku na potraviny

Zde se dozvíte, jak používat sušičku a vytvářet v ní výborné sušené potraviny. Existují dva hlavní typy sušiček, vertikální a horizontální. Oba se snadno používají a efektivně suší potraviny.

Sušené potraviny mají mnoho využití, ovoce je skvělé jako pochutina nebo na pečení, zeleninu můžete mj. použít do polévek, zapečených jídel nebo jako domácí koření.
V sušičce můžete také sušit maso nebo ryby. Možnosti použití sušených potravin jsou nekonečné. Když se naučíte se sušičkou pracovat, budete moct vytvářet vlastní kombinace sušených potravin.

Co budete potřebovat:

  • sušičku
  • ovoce
  • zeleninu
  • maso

Návod:

  1. Pokud sušičku používáte poprvé, vyjměte nejdříve všechny tácky a umyjte je vodou s prostředkem na nádobí. Základna sušičky však nesmí přijít do kontaktu s vodou.
  2. Vyberte a připravte, co budete sušit. Pro urychlení sušení je dobré potraviny nakrájet. Velké kusy můžete sice také sušit, ale bude to trvat déle.
  3. Sušičku zapněte, aby se zahřála 10 minut předtím, než do ní dáte potraviny na táccích. Ovoce (jablka, hrušky, broskve aj.) ošetřete, aby při sušení nezhnědlo. Uděláte to tak, že kousky namočíte na 1-2 minuty do citronové šťávy a pak je dáte na tácky sušit.
  4. Naskládejte potraviny na tácky. Nedávejte jich příliš mnoho, aby se kousky nedotýkaly. Když mezi nimi budou mezery pro vzduch, lépe se usuší.
  5. Pokud bude potřeba, tácky otáčejte. V některých sušičkách je nutné tácky v průběhu sušení pravidelně otáčet. Ne však u všech, takže se podívejte do návodu k Vaší sušičce, jestli tento krok musíte provádět.
  6. Začněte potraviny sušit. Trvá to 6-10 hodin podle velikosti kousků, potraviny se slupkou se mohou sušit až 20 hodin. Když se bude blížit konec sušení, kontrolujte potraviny každých 30 minut a odebírejte kousky, které jsou už suché.
  7. Když chcete určit, jestli je jídlo už hotové, pamatujte na to, že ovoce v sobě musí vždy mít určitý podíl vody, aby bylo měkké a poddajné. Sušená zelenina bude tvrdší, ale nesmí být křehká.
  8. Zkuste experimentovat s různými recepty, abyste svoji sušičku využili co nejvíce. Dobrou chuť!
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články